Miniștrii au discutat despre subiectele prioritare ale semestrul European 2019 cu accent pe statul de drept în Polonia și valorile Uniunii-Ungaria, prin urmare situația din cele două țări ar putea fi pusă din nou în discuție pe perioada deținerii de către România a președinției Consiliului UE. Reamintim că europarlamentarii din Ungaria, și unii din Polonia, au votat împotriva Rezoluției împotriva țării noastre. 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene  a făcut referire la „necesitatea continuării eforturilor în direcția unei abordări cuprinzătoare a migrației, pornind de la obiectivele formulate în cadrul Consiliul European din iunie 2018, exprimând, în context, disponibilitatea României de a continua eforturile președințiilor anterioare în acest dosar”.

 

Alte discuții la reuniunea CAG s-au referit la Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. „În intervenția sa pe acest subiect, ministrul delegat George Ciamba a exprimat apreciere pentru eforturile depuse de Președinția Austriei pe acest dosar, subliniind că România este pregătită să mențină același ritm susținut al discuțiilor care să conducă la realizarea de progrese consistente pe durata mandatului său. În egală măsură, a fost evidențiată necesitatea ca noul buget al Uniunii să fie deopotrivă ambițios și echilibrat și să reflecte atât nevoia de susținere în continuare a obiectivelor de creștere și convergență, precum și necesitatea oferirii unui răspuns eficient la provocările actuale. De asemenea, ministrul delegat a accentuat faptul că avansarea substanțială a negocierilor în acest dosar depinde, în mare măsură, de angajamentul constructiv al tuturor statelor membre și al instituțiilor europene în proces”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, miniștrii pentru afaceri europene au abordat, în pregătirea reuniunii Consiliului European din decembrie, și celelalte subiecte aflate pe agenda liderilor, cu accent pe aspectele vizând piața internă, migrația, Uniunea Economică și Monetară și relațiile externe ale Uniunii.

În cadrul reuniunii, au fost adoptate în mod formal, fără dezbatere, concluziile Consiliului UE pe marginea rapoartelor Comisiei Europene pentru România și Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, publicate la 13 noiembrie 2018, concluziile fiind anterior convenite la nivel tehnic.

 

Te-ar putea interesa și: