România, ameninţată de al doilea val de recesiune

România, ameninţată de al doilea val de recesiune

După ce, în trimestrul al doilea, România a înregistrat creştere economică, am trecut pe minus în lunile iulie-septembrie. Economia noastră este mai bolnavă decât acum un an, iar pastila exporturilor româneşti, prescrisă de atâtea ori de guvernanţi, s-a dovedit ineficientă.

După trei luni de creştere economică, am revenit din nou pe minus. Produsul intern brut (PIB) al României a scăzut cu 0,7%, în al treilea trimestru, faţă de cele trei luni anterioare, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Asta după ce, în al doilea trimestru, PIB-ul României a crescut cu 0,3% comparativ cu cele trei luni anterioare.

Comparativ cu perioada similară din 2009, situaţia e şi mai dezastruoasă: PIB s-a diminuat cu 2,3%, conform datelor ajustate sezonier, şi cu 2,5%, dacă se iau în considerare datele brute.

Creşterea TVA scade PIB-ul

Principalele cauze care au determinat reintrarea economiei româneşti pe o pantă descendentă au fost decizia guvernului de a majora TVA de la 19% la 24%, începând cu 1 iulie, şi de a reduce salariile bugetarilor cu 25%. Impactul a fost imediat: scumpiri şi reducerea consumului.

Faptul că economia nu îşi va reveni prea curând este confirmat de analiştii economici. Aceştia spun că exporturile, care de-a dreptul au înflorit în 2010, nu au reuşit să fie "motorul ieşirii din recesiune", aşa cum susţineau până de curând autorităţile.

România a realizat în primele opt luni ale anului exporturi în valoare de circa 23,3 miliarde de euro, depăşind realizările din aceeaşi perioadă din 2008, când au ajuns la un nivel-record din ultimii 20 de ani.

"Exporturile au depăşit cele mai bune performanţe de dinaintea crizei, şi economia totuşi a dat înapoi. Acest lucru dovedeşte că teza ieşirii din criză prin exporturi nu funcţionează în România şi teza că Occidentul ne trage din urmă nu este valabilă", susţine analistul economic Ilie Şerbănescu. Asta deoarece producţia, baza exporturilor, deţine o pondere mică în PIB, comparativ cu consumul, "ceea ce a provocat delirul acesta, care reprezintă grosul", explică Şerbănescu.

În aceste condiţii, analistul economic estimează că scăderile vor continua şi în ultimele luni din acest an. "E o bazaconie ideea cu creşterea din trimestrul al patrulea", consideră Şerbănescu. În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2011, spune că "dacă vom fi pe zero, ar fi perfect". El susţine că revenirea din 2011 nu sunt decât "poveşti politice".

La rândul său, analistul economic Aurelian Dochia susţine că rezultatul din al treilea trimestru indică faptul că recesiunea din 2010 va fi mai mare de 2%. În acest fel, vor fi depăşite estimările oficiale ale autorităţilor pentru acest an. Cea mai recentă prognoză, publicată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pe 5 noiembrie, indică o scădere economică de 1,9% în acest an.

Cât vom creşte în 2011

Aurelian Dochia e mai optimist decât Ilie Şerbănescu şi este de părere că în ultimul trimestru scăderea va înceta. Iar anul viitor "este posibil să se realizeze o creştere firavă de circa 1%", spune el. În opinia lui Dochia, "exporturile deja au dat ce au putut şi urmează să se stabilizeze şi consumul, chiar dacă vor urma noi reduceri de salarii şi concedieri". Asta deoarece oamenii s-au obişnuit deja cu criza şi nu îşi pot amâna la nesfârşit nevoile de cumpărare, adaugă el. Potrivit lui Dochia, cea mai mare şansă pentru revenirea economiei României în 2011 sunt investiţiile şi fondurile europene.

Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene se aşteaptă ca România să înregistreze o recesiune de 2% în 2010, urmată de o creştere economică de 1,5%, în 2011.

Cum a fost lovită economia României de criză

2009

  • Trim. I: -4,6%
  • Trim. II: -1,1%
  • Trim. III: -0,6%
  • Trim. IV: -1,5%

2010

  • Trim. I: -0,3%
  • Trim. II: 0.3%
  • Trim. III: -0,7%

Sursa: INS

PE MINUS

România şi Grecia, la coada Uniunii Europene

România şi Grecia sunt singurele două ţări din blocul comunitar care nu au ieşit încă din recesiune tehnică. Doar noi şi grecii am mai înregistrat o scădere a PIB-ului în trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate, ieri, de Eurostat. România a avut o recesiune de 2,3%, în timp ce Grecia de 4,5%.

Cele mai mari creşteri economice au fost raportate de Estonia (4,7%), Slovacia (4,1%) şi Germania (3,9%).

Menţionăm că şapte din cele 27 de state membre încă nu au transmis către Eurostat raportările privind evoluţia PIB pentru perioada iulie-septembrie.

În UE27, PIB a crescut cu 2,1% în al treilea trimestru din acest an faţă de perioada iulieseptembrie 2009, după o evoluţie de 2% în trimestrul al doilea. Creşterea din zona euro s-a situat la 1,9% în lunile iulie-septembrie, după un avans similar în al doilea trimestru al anului.

În ceea ce priveşte trimestrul al treilea raportat la cel precedent, au înregistrat scădere economică România, Grecia şi Olanda. Cea mai adâncă scădere a fost raportată de Grecia, 1,1%, urmată de România cu 0,7% şi de Olanda cu 0,1%.

Atât în zona euro, cât şi la nivelul întregii UE, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,4%, după o creştere de 1% înregistrată în trimestrul al doilea comparativ cu primul.

Finlanda a înregistrat cea mai mare creştere economică în perioada iulie-septembrie faţă de cele trei luni anterioare. Economia acestei ţări a crescut cu 1,3%, potrivit Eurostat. Cehia a raportat un PIB în creştere cu 1,1%. Avansuri mai mici au fost înregistrate de Slovacia şi Austria (0,9%), urmate de Letonia, Ungaria şi Marea Britanie (0,8%).

Ne puteți urmări și pe Google News