Cea mai mare companie de distribuţie a presei - Rodipet -, privatizată în urmă cu şase ani, riscă să fie executată silit.
La finele lunii martie, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, a anunţat că in stituţia va desfiinţa contractul de privatizare a Rodipet şi se va înscrie ca acţionar.
Ursache a declarat întrun interviu acordat EVZ că, „în cel mai bun caz pentru investitor, el va trebui să plătească penalităţi. Neplata acestora devine pentru noi o creanţă, care dacă nu este plătită în termen de cinci zile lucrătoare atrage executarea silită”. Şeful AVAS spune că pe nalităţile se aplică din luna august 2008 (dată la care investitorul trebuia să facă dovada respectării obligaţiilor contractuale) şi până la data la care judecătorul delegat se va pronunţa. „În urmă cu trei săptămâni am notificat şi compania, şi Registrul Comerţului să ne înscrie ca acţionar pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale. Cumpărătorul are această posibili tate dată de lege de a contesta cererea noastră”, ne-a spus Ursache. AVAS a anunţat ieri că termenul stabilit de judecătorul delegat este 26 mai, iar ulterior instituţia va notifica cumpărătorul şi va trece la desfiinţarea contractului. „În clipa în care ei au depus o contestaţie trebuie să facă dovada că motivele pentru care noi am cerut rezilierea nu sunt reale. (...) Noi am cerut rezilierea pentru neîndeplinirea condiţiilor postprivatizare. Sunt 30 de clauze. Ei acum urmează să prezinte judecătorului delegat probele că obligaţiile au fost îndeplinite”, a spus Ursache. Investitorul contestă decizia AVAS La rândul lor, reprezentanţii Rodipet susţin că au transmis AVAS o adresă prin care solicită închiderea contractului de privatizare, întrucât toate condiţiile au fost respectate. Mai mult, directorul general adjunct al Rodipet, Florin Lungoci, a spus ieri că la Rodipet au fost făcute investiţii de 20 de milioane de euro, sumă mult mai mare decât cea impusă de AVAS. Potrivit lui Lungoci, în spatele deciziei AVAS sunt marile trusturi de presă. „Atacurile la adresa Rodipet au în spate marile trusturi de presă care doresc preluarea companiei pe nimic. AVAS este o unealtă politică în mâna celor care vor să preia Rodipet”, a spus acesta.