Evenimentul Zilei > Justitie > Rodica Vlad, farmacista miliardară din Banat, CONDAMNATĂ LA ÎNCHISOARE. Se folosea de ”suveica” rromilor de la Strehaia
Rodica Vlad, farmacista miliardară din Banat, CONDAMNATĂ LA ÎNCHISOARE. Se folosea de ”suveica” rromilor de la Strehaia

Rodica Vlad, farmacista miliardară din Banat, CONDAMNATĂ LA ÎNCHISOARE. Se folosea de ”suveica” rromilor de la Strehaia

”Regina farmaciilor” din Timișoara, care făcea evaziune fiscală împreună cu rromii de la Strehaia, a fost condamnată la închisoare. Tribunalul Mehedinţi a emis, miercuri, prima sentinţă în dosarul de evaziune fiscală în care au fost judecaţi oameni de afaceri din Banat care au avut relaţii cu mafia romilor de la Strehaia.

Patroana lanţului de farmacii Vlad, Rodica Vlad este și ea condamnată la cinci ani de închisoare cu executare, ca și alți oameni de afaceri.  Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Dosarul în care au fost trimiși în judecată evazioniștii, acuzaţi de constituire, aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani a fosy instrumentat de ofițerii de Crimă Organizată și DIICOT Mehedinți. Ancheta a scos la iveală faptul că, începând cu anul 2010, conducerea grupării rromilor din Strehaia, specializată în fraudarea bugetului de stat prin emiterea de facturi fictive, a fost preluată de Ioan Mihai, zis “Mex”, după moartea tatălui său. În schimbul documentelor gruparea primind un procent intre 1 şi 9% pentru banii care-i facturau, îi scoteau din bănci şi îi returnau clienţilor, care-şi umflau artificial cheltuielile. “Mex” era cel care coordona,prin intermediul fratelui său Mihai Florin, zis “Rinichi”, “săgeţile” care duceau şi completau facturile pentru marfa care nu era, în realitate, niciodată livrată, se ocupa de legăturile cu cei care aveau nevoie de facturi măsluite şi de asigurarea de facturi fictive pentru “aprovizionarea” firmelor sale cu marfă. Procurorii DIICOT au trimis în luna martie a anului 2013 în judecată 22 de persoane acuzate de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii DIICOT au pus astfel sub acuzare mai mulţi oameni de afaceri acuzaţi de legături ilegale cu mafia romilor din Strehaia, care au pus la punct o adevărată reţea de evaziune fiscală prin metoda „factura”. Printre cei judecaţi în dosar a fost şi Rodica Vlad, patroană a lanţului de farmacii Vlad şi una din cele mai bogate femei de afaceri din Timişoara.

”Rodicăi Vlad i-am dat facturi fiscale fictive având ca obiect diverse materiale de construcţii pe care însă nu le-am livrat niciodată. Menţionez că la biroul acesteia mergeam atât eu cât şi Cocoşatu Săndel Victor iar banii reprezentând contravaloarea facturilor fictive erau viraţi prin intermediul băncilor după care erau retraşi şi înapoiaţi numitei Vlad Rodica. Pentru acest serviciu, noi primeam un comision, fie la emiterea facturii, fie mai târziu, aceasta având şi în momentul de faţă să ne dea 8000 lei. Menţionez că în mai multe situaţii, plata facturilor fictive nu avea loc prin intermediul băncilor întrucât Vlad Rodica zicea că plăteşte comisioane bancare şi în consecinţă noi eliberam chitanţe că am fi primit banii în numerar, lucru care de fapt nu se întâmpla”, a declarat în fața anchetatorilor, liderul grupării. Potrivit anchetatorilor, la cinci firme ale Rodicăi Vlad au fost descoperite un număr de 32 de facturi fictive, prejudiciul adus statului fiind de 604.850,51 de lei.

Rodica Vlad a fost condamnată de Tribunalul Mehedinţi la cinci ani de închisoare, făcându-se vinovată de aderare la un grup infracţional organizat, patru ani pentru evaziune fiscală în formă continuată şi trei ani pentru spălare de bani, rezultând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.