Cele mai grele operatii pe creier, imposibil de efectuat pana acum, vor putea fi realizate in viitor cu ajutorul primului robot neurochirurg.
Primul neurochirurg android a fost creat in Canada si se asteapta sa aiba prima lui operatie vara aceasta. Pentru construirea lui, oamenii de stiinta de la Calgary’s Foothills Hospital au folosit aceeasi tehnica cu cea folosita de NASA la navetele spatiale.
Robotul va face posibile cele mai dificile operatii, imposibil de realizat pana acum de mana omului. In plus, pacientii vor sta mult mai putin in spital in urma operatiei. Neurochirurgul android, asemanator unui brat metalic, va fi manevrat de un doctor aflat intr-o cabina, arata Reuters.
NeuroArm, manipulat cu ajutorul unui monitor Cel mai devreme in vara aceasta, in Canada va avea loc prima operatie pe creier sustinuta de un robot asemanator unui brat metalic. Denumit neuroArm de catre inventatori, neurochirurgul mai putin obisnuit va fi folosit in operatiile pe creier pe care mana omului nu le poate face, cum ar fi unele tumori, dar si in operatiile oftalmologice. Pentru construirea lui, oamenii de stiinta au colaborat cu o companie care a construit un brat pentru navetele spatiale NASA.
Robotul este controlat dintr-o cabina, de unde un doctor are acces la el cu ajutorul unor manere care ii permit sa simta presiunea cu care opereaza robotul si textura tesuturilor.
Astfel, se previn accidentele, cum ar fi strivirea vaselor de sange sau a tesuturilor. Doctorul care manevreaza intreaga operatie vede cum decurge totul printr-un fel de vizor. In plus, acesta poate avea acces la o imagine RMN pe un monitor apropiat.
Robotul poate fi chiar auzit cum lucreaza, cu ajutorul unui microfon atasat langa instrumentele cu care opereaza. Un monitor care poate fi activat prin atingere permite manipularea bratului in orice directie.
Robotul scurteaza durata de spitalizare
NeuroArm va prelungi cariera neurochirurgilor, care, cu varsta, nu mai pot face operatii de precizie, cum sunt cele efectuate pe creier. Anii de practica fac mana neurochirurgilor foarte sigura, dar nici nu se compara cu ceea ce poate face robotul. Acesta poate fi reglat astfel incat sa nu fie posibila nicio miscare nedorita.
„Astfel de roboti vor creste calitatea vietii si numarul reusitelor medicale si vor scurta perioada de spitalizare prin reducerea riscului de infectii sau complicatii”, sustine creatorul robotului, neurochirurgul Garnette Sutherland, citat de Reuters.
Acesta estimeaza ca testele pe oameni vor incepe saptamanile viitoare. Planul de lunga durata al inventatorilor este de a produce alte variante ale neuroArm care sa fie vandute spitalelor, dar nu se stie inca data sigura a comercializarii lor. Un astfel de robot costa 24 de milioane de dolari.