Mulţi dintre tinerii care au susţinut în acest an „examenul maturităţii“ au dovedit că au învăţat să dea şpagă. O parte au şi fost descoperiţi. Bacalaureatul din acest an a început şi s-a terminat cu scandal, în curtea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA): de la proba de română oral, „furată“ de un autor necunoscut, până la şpaga, dată de elevi-muncitori în Italia şi Spania. La un liceu din Sighetul Marmaţiei, Direcţia Naţională Anticorupţie anchetează 140 de persoane implicate într-o fraudă. Examenul, care poate candida cu succes la titlul de cel mai fraudat Bacalaureat din istorie, a avut parte de „vigilenţă sporită“, după cum a declarat ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei.
Acesta este, de altfel, cel care, la prima probă orală, cea la Limba şi literatura română, desfăşurată în urmă cu două săptămâni, declara că există scurgeri de informaţii în unele centre de examinare şi că a sesizat poliţia şi Parchetul. Deşi „examenul maturităţii“ s-a mutat de pe holurile liceelor în curtea DNA, nici până în ziua de azi nu s-au găsit vinovaţii.
În schimb, luni după-amiază a fost făcută publică prima mare fraudă a examenului de Bacalaureat dovedită: la Sighetul Marmaţiei, la Liceul particular „Gheorghe Pop de Băbeşti“.
Pentru 1.000 de lei, cei interesaţi - în marea lor majoritate persoane trecute de 35 de ani, care lucrau în Spania şi Italia - puteau promova examenul de Bacalaureat fără nicio problemă. Până în prezent, DNA Cluj a stabilit că este vorba despre 140 de persoane implicate.
Procurorii DNA au efectuat patru percheziţii şi au descoperit sume mari de bani, de ordinul sutelor de mii de lei. Acasă la directoarea adjunctă a liceului particular, Virginica Leodean, au fost găsiţi 70.000 de lei şi 1.500 de euro, despre care anchetatorii susţin că ar fi o parte din banii care ar fi trebuit să ajungă la preşedintele comisiei de Bacalaureat, conferenţiarul Virgil Ispas de la Universitatea Tehnică din Cluj.
Anchetatorii susţin că elevii au fost lăsaţi să copieze. „S-a stabilit că directoarea Leordean a rezolvat subiectele primite, după care le-a dat ciorne cu rezolvă rile celor care au plătit. Unii dintre ei au fost atât de slab pregătiţi încât nici nu au ştiut să copieze. Şase au picat“, a spus unul dintre magistraţii DNA.
AICI VEDEŢI REZULTATELE ÎNREGISTRATE DE ABSOLVENŢI „RECOLTĂ“ SLABĂ Promovabilitate mai mică decât în 2007 Cu toate fraudele - parcă mai vizibile ca niciodată - rezultatele afişate sâmbătă sunt mai slabe decât anul trecut. Rata de promovare a examenului înainte de contestaţii, la nivel naţional, este de 77,24%, cu 3,54% mai mică decât în 2007. Este şi anul cu cele mai multe eliminări din ultima vreme: în jur de 268 de elevi au fost scoşi din examen, din cauză că au fost prinşi copiind sau au încercat să facă acest lucru. La nivelul ţării au fost depuse 39.721 de contestaţii. Acestea sunt analizate până astăzi, urmând ca mâine să fie afişate rezultatele finale.
CITIŢI ŞI: