Revolutionarul de la IMM-uri

Revolutionarul de la IMM-uri

Principiul "primul venit, primul servit" de accesare a banilor de la stat pentru micile afaceri va fi inlocuit cu criterii stricte.

Dupa ce mii de intreprinzatori din toata tara s-au imbulzit, la inceputul lunii aprilie, sa obtina bani de la stat pentru afacerea lor, Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri, isi propune sa schimbe radical regulile jocului. In cel mult doua saptamani, ministrul va anunta un set de criterii care vor trebui indeplinite de cei care doresc sa acceseze fondurile.

La eficienta procesului va contribui si faptul ca proiectele vor putea fi depuse in format electronic pe site-ul www.mimmc.ro, dupa cum spune Silaghi. Pe 10 aprilie, cand s-a dat startul la depunerea dosarelor pentru 34,4 milioane de lei proveniti din bugetul de stat prin programul 2% din PIB pentru IMM-uri, selectia se facea dupa principiul „primul venit, primul servit”.

Rezultatul: sediile Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) din Bucuresti, Constanta, Timisoara, Brasov, Cluj, Iasi, Targu-Mures, Galati si Craiova au fost luate cu asalt de managerii firmelor mici si mijlocii. Intre timp, ANIMMC a trecut in subordinea Ministerului pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, iar proprietarii de afaceri asteapta al doilea val de fonduri, in valoare de 45,6 milioane de lei.

A doua miza: banii europeni Aceasta situatie nu se va repeta, ne asigura fostul europarlamentar si actualul ministru pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale. Deocamdata, Silaghi nu dezvaluie criteriile „revolutionare”, insa promite ca scandalul din aprilie va deveni istorie.

Urmatoarea mare miza pentru seful de la IMM-uri va fi gestionarea fondurilor europene. Acestea vor mai intarzia insa pana in toamna, cu toate ca unele programe urmeaza sa obtina acordul Comisiei Europene chiar in aceasta luna.

Vina o poarta Programul Operational Sectorial de intarire a capacitatii administrative si cel de dezvoltare a resurselor umane, care au fost renegociate si care trebuie cuprinse si ele in ghidul aplicantului, ce va fi unic pentru toate programele.

Romanii au „stofa” de patroni Intarzierea negocierilor cu Bruxelles-ul nu pune insa in pericol banii europeni alocati proiectelor romanesti, sustine Ovidiu Silaghi. „Banii nu se pierd, pentru ca ei se reporteaza. In perioada 2007-2010, fondurile care nu se consuma in timpul alocat se pot reporta inca trei ani, iar pentru perioada 2011-2013 se vor reporta pe doi ani”, a precizat ministrul pentru IMM-uri.

Micile companii au toate sansele sa-si finanteze afacerile cu bani europeni, considera liberalul Ovidiu Silaghi, deoarece „nici nu va imaginati ce apetit antreprenorial au romanii”. Pentru a intocmi proiecte cat mai bune, fostul europarlamentar, totodata fost IMM-ist, ii sfatuieste pe intreprinzatori sa apeleze la firme de consultanta.

CARTE DE VIZITA

Ovidiu Silaghi se bate in sabii

> Nascut pe 12 decembrie 1962, la Satu-Mare

> A absolvit Facultatea de Mecanica Fina de la Universitatea Transilvania din Brasov

> A fost observator la Parlamentul European si, in perioada ianuarie-aprilie, europarlamentar din partea PNL

> 1996-2007: presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Satu-Mare

> A patronat o companie care importa utilaje italiene pentru mica industrie si o alta care exporta mobilier in Italia

> Este casatorit, are doi copii: o fata de 12 ani si un baiat de 9 ani

> Hobby-uri: scrima, lectura, calatoriile

Ne puteți urmări și pe Google News