Evenimentul Zilei > International > Revoluție în Coreea de Nord? Kim: situația economică este foarte gravă
Revoluție în Coreea de Nord? Kim: situația economică este foarte gravă

Revoluție în Coreea de Nord? Kim: situația economică este foarte gravă

Coreea de Nord nu-și publică niciodată statisticile economice.

Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, i-a avertizat pe principalii conducători ai Partidului Muncitorilor – partidul de guvernământ – că țara se află în „condiții economice grave”.  Liderul nord-coreean a cerut să fie instituite măsuri de urgență pentru remedierea situației.

Dictatorul nord-coreean a spus că „a venit momentul” unei „cotituri decisive” în dezvoltarea economică a țării sale.  El le-a prezentat reprezentanților partidului „sarcini” care trebuie îndeplinite „pentru a corecta urgent situația gravă cu care se confruntă principalele sectoare industriale ale economiei naționale”, potrivit agenției oficiale nord-coreene KCNA, citată de AFP.

Întrucât Coreea de Nord nu publică niciodată statistici economice, singurele cifre disponibile pentru rezultatele sale financiare provin din străinătate.
În iulie, Banca Centrală a Coreei de Sud a estimat că creșterea vecinului său în nord, supus sancțiunilor internaționale, a scăzut cu 4,1% în 2018, cea mai mare contracție de la foamea devastatoare din anii 90.

Declarațiile lui Kim Jong-un, raportate luni de către mass-media oficială, vin pe fondul unei sesiuni plenare a partidului, deschisă sâmbătă, cu câteva zile înainte de încheierea ultimatumului emis, până la sfârșitul, de Phenian la adresa Washington-ului.

În absența progreselor în discuțiile lor cu privire la programul nuclear din Coreea de Nord, Kim Jong-un a promis un „cadou de Crăciun” Statelor Unite.

După o apropiere în 2018, negocierile privind programul nuclear din Coreea de Nord au fost blocate, după eșecul summitului de la Hanoi ,din februarie, dintre Kim Jong-un și președintele SUA, Donald Trump.

Mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenian-ului să dezvolte un program balistic.

Pentru a ușura tensiunile, Rusia și China, cei doi aliați principali ai Coreei de Nord, au depus o propunere de reducere a sancțiunilor, la mijlocul lunii decembrie, în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Japonia a declarat recent că este „prea devreme” pentru a ridica sancțiunile.

Potrivit agenției KCNA, această sesiune plenară a partidului a intrat luni în a treia zi, pentru prima dată din 1990. După 1990, sesiunea a durat doar două zile.

„Decizia Phenian-ului de a găzdui o sesiune plenară lărgită ilustrează gravitatea situației interne și externe a țării”, a comentat Cheong Seong-Chang, cercetător la Institutul Sejong.

Miercuri, Kim Jong-un va pronunța un foarte așteptat discurs de Anul Nou