"Revoluţia" de la parlament, un spectacol TV ratat

"Revoluţia" de la parlament, un spectacol TV ratat

Protestul de ieri se anunţa a fi unul gigant, cu 80.000 de oameni, însă abia a reuşit să strângă 30.000 de nemulţumiţi. Singurele incidente au fost provocate de câţiva suporteri ai Stelei.

"Oastea de strânsură" a sindicatelor şi a o poziţiei s-a arătat subţire şi lipsită de vlagă la protestul de ieri. Cu toate că marile pieţe ale Bucureştiului au vuit de sloganuri ce voiau să amintească de o nouă Revoluţie, gloata s-a arătat leneşă în faţa oricăror apeluri fierbinţi.

Mulţi dintre ei oameni de la ţară, curioşi mai degrabă să vadă Capitala, au preferat să se înveselească pe drum şi să-şi facă fotografii de grup cu mobilul ori să ia la rând crâşmele de pe traseu.

Erau probabil de rutaţi în faţa îndemnurilor liderilor sindicali: de la megafoane se urla când în favoarea răsturnării în forţă a guvernului, când împotriva violenţei. Pe deasupra, a fost un frig pătrunzător, dublat, din când încând, de o ploaie măruntă. Iar asta a părut să macine forţele participanţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singurele incidente notabile au fost declanşate de câţiva suporteri stelişti care s-au antrenat probabil pentru meci. La câţiva metri de rândurile jandarmilor, o mână de pensionari le-a făcut galerie tinerilor bătăioşi. La secţiunea "Imaginea zilei" ar putea intra cea a unui ecran imens, de pe care Andreea Pora - invitată la TVR 1 - părea că domină fluierăturile şi huiduielile mulţimii. A fost imaginea neputinţei a aproximativ 30.000 de oameni.

Fluierături pentru Fătuloiu

Să recapitulăm însă cronologic. Primele fluierături ale zilei le-a încasat, cu zâmbetul pe buze, chestorul Dan Fătuloiu, care, dornic să se vadă şi el pe micul ecran, şi-a inspectat oamenii din dispozitivul de jandarmi în Piaţa Victoriei. Era a proape de ora 10.00, când abia se strânseseră câteva mii de oameni.

Piaţa Victoriei s-a umplut treptat, până la 10.30. Încercările liderilor sindicali de a încălzi mul ţimea şi de o ordona nu prea au mai avut succes din momentul în care a început o primă repriză de ploaie.

La 11.00, coloana a plecat spre Piaţa Romană şi de acolo spre Piaţa Universităţii. Poate pentru că treceau prin dreptul unui loc-simbol al evenimentelor de acum 21 de ani, liderii sindicali s-au simţit datori să facă referiri la "dictatură" şi la nevoia sacrificiului pentru de - mo craţie. Un bucureştean s-a oprit în dreptul coloanei, s-a uitat la cei care o formau şi a întrebat calm: "Ce ştiţi voi ce-a fost Revoluţia?".

ÎN DRUM SPRE STADION

Suporterii Stelei "s-au încălzit" la proteste

Mai mulţi manifestanţi au fost luaţi pe sus de jandarmi după ce au spart cordonul forţelor de ordine şi aproape că au atins gardul care împrejmuieşte Palatul Parlamentului.

Printre ei, şi câţiva suporteri ai Stelei, care, în drum spre stadionul din Ghencea (unde aseară s-a disputat meciul de fotbal dintre Steaua şi Sportul Studenţesc, din "optimile" Cupei României - n.r.) li s-au alăturat protestatarilor între Piaţa Romană şi Piaţa Universităţii. S-au aşezat chiar în fruntea coloanei de sindicalişti din educaţie, sănătate, penitenciare şi administraţia publică, ce mărşăluia, ordonat, către Piaţa Constituţiei.

După ce au strigat din toţi rărunchii "Jos Băsescu!", "Haideţi să-i dăm jos!" ori "Senatori şi deputaţi aveţi grijă ce votaţi!", au avut însă grijă să-şi acopere feţele cu fulare, exact aşa cum procedează atunci când rup scaunele din tribune. Evident, pentru a nu fi confundaţi cu profesorii sau medicii. Şi, spre finalul mitingului, nu s-au dezminţit. I-au îmbrâncit pe jandarmi şi au ajuns la o secţie de poliţie unde au fost amendaţi.

"Cei şase sunt suporteri ai Stelei. Vor fi amprentaţi şi amendaţi pentru tulburarea ordinii publice în timpul protestului din Piaţa Constituţiei." OFIŢER, Poliţia Română

STARE DE SPIRIT

Între două cântece patriotice, sindicaliştii au strecurat bancuri şi glumiţe pe seama înălţimii premierului. Entuziasmul mulţimii s-a risipit însă înainte de punctul culminant

De o parte a Bulevardului Unirii s-au auzit rugăciuni, de cealaltă, scandări mânioase. S-a întâmplat în jurul orei 12.30, când coloana de manifestanţi a trecut la câţiva metri de cea a pelerinilor care aşteptau "la moaşte", spre Dealul Mitropoliei. Fiecare şi-a văzut însă de-ale lui, după o privire curioasă aruncată către cealaltă mulţime.

Înainte de această intersectare, apăruseră în fruntea mişcării sindicale liderul PSD, Victor Ponta, împreună cu "locotenenţii" săi Liviu Dragnea, Nicu Bănicioiu şi Oana Niculescu-Mizil. Ponta era înfăşurat într-un steag tricolor şi privea oarecum îngrijorat spre clădirea parlamentului, ceilalţi îl acompaniau cu înfăţişări cât se poate de grave.

"Sunt aici să mă asigur că cei de acolo vor vota aşa cum vor oamenii şi că Boc va cădea", a spus Ponta, arătând spre Palatul Parlamentului. Părea totuşi să ştie ce se va alege de iniţiativa sa. A avut câte ceva de zis şi la destinaţie, de pe scena amenajată în faţa fostei Case a Poporului: "Azi scăpăm de Boc. Aşa să ne ajute Dumnezeu!".

Glume şi cântece patriotice

La scurt timp după acest scurt discurs, liderii sindicali au simţit nevoia să respingă orice amestec al vreunei forţe politice în organizarea mişcării. "Nu am venit aici la îndemnul partidelor din opoziţie!", au strigat, pe rând, sindicaliştii. Şi-au continuat discursurile cu glumiţe pe seama înălţimii premierului Emil Boc, cu bancuri strecurate printre cântece patriotice şi imnuri "născute" în Piaţa Universităţii.

Imaginile cu Boc sau cu alţi lideri PDL la tribuna parlamentului au înfierbântat, pe alocuri, mulţimea. Scurtele reprize de violenţă s-au "hrănit" din imaginile afişate pe ecrane şi din îndemnurile confuze ale oamenilor de pe scenă. Însă, după ce gardurile au căzut pe alocuri, tot sindicaliştii au sărit în ajutorul jandarmilor să le aşeze cum erau.

Pe la ora 16.00, mulţimea părea deja doborâtă de oboseală şi niciun discurs n-a părut să mai conteze. Au aşteptat, regulamentar, încă vreo două ore, cu gândul la locurile din autocare.

"Sunt aici să mă asigur că cei din parlament vor vota aşa cum vor oamenii." VICTOR PONTA, preşedinte PSD

30.000 de oameni au participat la mitingul de ieri, potrivit estimărilor Jandarmeriei