Localnicii spun că, după ce au trăit 40 de ani lângă o fermă a fostului mamut Comtim, nu vor să mai audă de aşa ceva. De altfel, 200 de săteni au semnat ieri un memoriu prin care cer autorităţilor să nu emită autorizaţia de mediu.

În luna martie, Smithfield a demarat procedura de obţinere a autorizaţiei pentru a putea creşte peste 2.000 de porci în localitatea Beregsău Mare. Procedura presupune organizarea a trei dezbateri publice, iar sătenii susţin că în cazul primelor două întâlniri ei nu au fost informaţi.
 
Ieri a avut loc a treia dezbatere, la care s-au prezentat peste 50 de săteni revoltaţi. „Au vrut să facă pe ascuns dezbaterea ca să obţină autorizaţia fără ca noi să ştim nimic. Nu s-au pus afişe în localitate cu dezbaterea publică. Eu cred că nu au pus pentru că nu doreau o dezbatere reală. Şi aşa miroase foarte rău în sat şi apa e poluată. Au dispărut specii întregi de pomi fructiferi din sat. Sătenii se opun pentru că au trăit zeci de ani sub plouarea Comtim şi ştiu ce înseamnă asta“, susţine Adelina Suciu. „Să lase satul şi să plece de aici pentru că nu vrem coşmarul de pe vremea lui Ceauşescu“, adaugă Cosmin Rotariu.

Valentin Ignea, manager de proiect la Smithfield Ferme, nu a reuşit să convingă sătenii. „Nu am nimic de declarat. Noi nu poluăm şi nu ştiu de ce sunt revoltaţi oamenii“, spune Ignea.

Simona Roman, funcţionar al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului, a încercat în zadar să convingă oamenii că aprobarea creşterii a peste 2.000 de porci în localitatea lor nu le aduce prejudicii.