Revolta bancherilor

Revolta bancherilor

Bancile comerciale cer BNR sa renunte la procesul de validare a normelor de creditare si sa-si limiteze influenta strict la monitorizarea activitatii.

Bancile comerciale vor cere Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa renunte la validarea normelor de creditare si sa aplice pentru monitorizare masuri de prudentialitate, potrivit deciziei luate ieri in adunarea generala a asociatiei bancilor.

Bancile comerciale incearca astfel sa limiteze influenta BNR asupra stabilirii unui prag minim de acordare a creditelor, de indatorare a clientilor, dar si sa elimine riscul de neconcurentialitate intre banci. Aceasta pentru ca BNR stabileste in prezent norme de creditare in functie de puterea financiara a fiecarei banci.

Daca BNR va da curs acestor solicitari, competitia pe produse bancare ar putea creste si mai mult, mutandu-se de pe dobanzi in zona limitelor de creditare, sustin analistii. Reprezentantii bancilor sustin ca normele ar trebui sa fie generale si lipsite de neclaritati, dar si ca BNR ar trebui sa renunte la tendinta de restrictivitate excesiva.

„S-a hotarat sa transmitem BNR o lista cu propuneri care urmeaza sa fie discutate, marti, cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Una dintre propuneri se refera chiar la eventualitatea ca BNR sa renunte la validarea normelor si sa aplice pentru monitorizare mai mult masuri de prudentialitate”, a declarat Radu Ghetea, presedintele ARB, citat de Mediafax.

Banca centrala analizeaza Potrivit reprezentantilor bancilor comerciale, procesul de avizare a normelor se dovedeste greoi, in conditiile in care BNR le cere bancilor sa asigure un management riguros al riscului de credit. Pentru aceasta, BNR le cere bancherilor sa asigure clasificarea clientilor pe categorii de risc de nerambursare si definirea categoriilor de clienti eligibili pentru fiecare tip de credit.

„Poate ca ar fi fost mai bine ca bancile consolidate financiar sa fie lasate sa opereze conform normelor proprii timp de sase luni, ca apoi sa se ia o decizie in privinta eficientei acestora”, a spus recent Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank Romania, in timp ce Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania, pledeaza pentru „norme obiective si clare, neinterpretabile”.

In replica, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului bancii centrale Mugur Isarescu, a declarat ca BNR va analiza propunerile bancilor comerciale, dar ca normele nu vor trece daca nu vor corespunde practicilor europene.

PRODUS Si BRD da credite din noua generatie Presiunile bancilor impotriva validarii de catre BNR a normelor de creditare s-au intensificat dupa ce, la inceputul lunii martie, banca centrala a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei. Pana in prezent, doar Alpha Bank Romania a primit avizul oficial, urmand sa acorde credite cu avans mai mic si grad de indatorare mai mare.

BRD-Groupe Societe Generale a primit, de asemenea, avizul, au declarat ieri surse din piata citate de Mediafax. Circa 20 de banci au trimis BNR proiecte privind normele noi, dar unele au fost returnate de banca centrala, care a apreciat ca nu sunt respectate cerintele de prudentialitate.

Ne puteți urmări și pe Google News