Conform calendarului chinezesc, trecerea de la Anul Calului la cel al Oii va avea loc în noaptea de 18 spre 19 februarie şi trebuie să îi găsească pe toţi chinezii împreună cu familia lor. Prin urmare, milioane de locuitori ai acestei ţări vor călători, uneori pe distanţe foarte mari, în perioada cunoscută sub numele de Festivalul primăverii, care, conform tradiţiei, durează 40 de zile şi se va încheia la 15 martie.

Ministerul Transporturilor apreciază că numărul deplasărilor pe calea ferată va spori cu 10 % prin comparaţie cu intervalul similar de anul trecut şi că numai prin aeroportul din Beijing vor trece în jur de zece milioane de persoane. Cererea mare a dus şi la apariţia speculei cu bilete de tren, mijlocul cel mai ieftin de transport, 2.500 de persoane fiind reţinute de poliţie de la începutul lunii ianuarie pentru comiterea acestei infracţiuni.

Un alt aspect preocupant este poluarea produsă de petarde, folosite în mari cantităţi de chinezi la trecerea dintre ani. Ministerul Mediului a cerut autorităţilor locale să limiteze utilizarea de materiale pirotehnice, mai ales în cazul în care condiţiile meteo nu vor permite o bună circulaţie a aerului atmosferic şi dispersarea fumului produs de petarde şi focuri de artificii, notează Agerpres.

Te-ar putea interesa și: