O echipa de cercetatori britanici a creat gaini modificate genetic astfel incat sa produca oua cu calitati de vindecare a cancerului si a altor boli incurabile.
Cercetatorii de la Institutul Roslin din Edinburgh, acelasi care a adus pe lume prima oaie clonata, Dolly, au creat un lot de 500 de astfel de gaini care produc in albusul oului medicamentele capabile sa vindece bolile respective.
Printre substante se numara un anticorp monoclonal, creat tot in laborator, si o proteina a sistemului imunitar uman folosita la tratarea cancerului. Aceste medicamente nu sunt deloc usor de creat in laborator.
"Multe proteine umane terapeutice, precum anticorpii monoclonali, pot fi produse si in bioreactoarele industriale, insa aceasta tehnica este costisitoare si consuma mult timp", se arata in comunicatul dat publicitatii de Institutul Roslin.
Pentru a evita aceste inconveniente, cercetatorii s-au gandit la ideea revolutionara de a transforma animalele in "fabrici" de proteine umane.
Pana in prezent au fost modificate genetic vaci, capre si oi pentru producerea in lapte a unor proteine, precum insulina sau medicamentul pentru fibroza cistica, insa specialistii britanici au ajuns la concluzia ca gainile pot fi mai folositoare, in special datorita ciclului lor redus de viata si a faptului ca depun oua.
Proiectate pentru a vindeca
In cadrul procesului de modificare genetica, cercetatorii au introdus genele proteinelor umane in gena ovalbuminei, compus al albuminei care formeaza cea mai mare parte a albusului de ou.
Proteinele umane selectate au fost miR24, un anticorp monoclonal care trateaza melanomul, si interferonul uman b-1a, o proteina a sistemului imunitar care ataca tumorile si virusii.
Inca din primele faze ale dezvoltarii, embrionii au fost injectati in oua surogat si infectati cu un virus modificat genetic, care continea amprenta genetica a proteinelor umane pe care cercetatorii doreau sa le produca.
Dupa eclozarea oualor, cercetatorii au descoperit ca puii de sex masculin aveau incorporat noul ADN modificat in lichidul seminal. Cocosii rezultati au fost utilizati la imperecherea cu gaini normale, iar cercetatorii au constatat cu satisfactie ca ouale acestora au incorporat, la randul lor, ADN-ul modificat.
Medicamente mult mai ieftine
"Aceasta este, in mod potential, o foarte importanta cale de a produce medicamente specializate", arata dr. Karen Jervis, de la Insitutul Viragen Scotland, care a colaborat cu Institutul Roslin la acest proiect.
Pentru serviciile publice de sanatate britanice, folosirea la scara larga a acestui tip de tehnologie ar reduce costurile uriase ale medicamentelor prescrise pentru bolnavi, respectiv 8 miliarde de lire sterline anul trecut.