Evenimentul Zilei > Economie > Restricții pentru bugetari! Guvernul oprește manevra perversă de cumulare a veniturilor
Restricții pentru bugetari! Guvernul oprește manevra perversă de cumulare a veniturilor

Restricții pentru bugetari! Guvernul oprește manevra perversă de cumulare a veniturilor

Schimbări majore vor avea loc în instituțiile publice imediat ce se intră în anul 2020.

Guvernul Orban a decis să pună frână detașărilor din privat la Stat, o măsură benefică în opinia multora dintre angajații sectorului public.

Într-o intervenție la RRA, Ludovic Orban anunță că a operat câteva modificări care „sunt extrem de benefice pentru sectorul public. De la 1 ianuarie vor înceta toate detașările în sectorul public, care sunt făcute de la entități din mediul privat!”.

Premierul dă ca exemplu Uniunea Europeană și spune că nicăieri nu există această practică. „Eu cel puțin nu am găsit. Nu știu cum s-a permis acest lucru, fără să dai niciun concurs. Pur și simplu, dacă vrea conducătorul unei instituții publice, poate să angajeze pe cineva prin detașare de la o companie privată, de la o organizație neguvernamentală, de la entități private din afara sistemului public”.

Pentru Ludovic Orban, „asta este o încălcare grosolană a sistemului normal de funcționare a instituțiilor publice. Aici trebuie să lucreze funcționari publici sau personal contractual, care să fie angajați prin concurs, în care să li se testeze cunoștințele, pregătirea, abilitățile, capacitatea de a gira funcția publică de pe postul pe care îl ocupă. De la 1 ianuarie vom sista toate aceste detașări din mediul privat, iar locurile vacante le vom ocupa doar prin concurs”.