Restaurant românesc pe malul Adriaticii

Restaurant românesc pe malul Adriaticii

Doua surori românce stabilite în Italia de opt ani, Laura G. (31 ani) si Luciana T. (26 ani) au inaugurat, acum trei ani, primul lor restaurant, în orasul italian Civitanova Marche, de pe malul marii Adriatice. Cu toate ca au vrut de la început ca localul lor sa fie unul cu meniu românesc, au mai asteptat doi ani pâna sa modifice specificul restaurantului.

Din 2004, cele doua surori au început sa caute spatiul necesar pentru a-si deschide afacerea. Acest proces s-a dovedit a fi mai dificil decât anticipasera.

Preturile de închiriere erau mult prea mari. În cele din urma au gasit un garaj, la parterul unui edificiu, pe care l-au transformat într-un local frumos si rafinat. "Începutul a fost mai greu pentru ca nu eram cunoscuti si pentru ca, într-o astfel de activitate, este necesara multa experienta pentru a reusi sa multumesti pe toata lumea”, a declarat Laura.

Tot ea a tinut sa mentioneze ca ”acum patru ani nu aveam curajul sa îi dam localului nostru specificul românesc. Nu stiam cum vor reactiona clientii sau daca ideea va fi una câstigatoare.” Pe 17 noiembrie 2007, au schimbat numele restaurantului, în "Etno Mania", iar în meniu au introdus produse traditionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, succesul lor a ramas constant. Datorita seriozitatii si pasiunii cu care lucrau, au reusit sa atraga un numar tot mai mare de clienti. Pe timpul verii, restaurantul a fost plin în permanenta. "Am facut acesta schimbare pentru ca am ramas si vom ramâne mereu românce. Pentru ca România a fost si va ramâne mereu tara noastra si o vom purta mereu în suflet".

În ceea ce priveste reactia sotului Laurei, acesta a sustinut-o de la început. "A fost chiar încântat de ideea noastra, de entuziasmul nostru, iar acum este mereu prezent alaturi de noi, în sala, în bucatarie sau alaturi de clienti", a mai precizat Laura. Amabilitatea cu care am fost întâmpinati de sotul Laurei ne-a facut mare placere.

Pentru toata perioada în care am fost oaspetii localului, ne-a prezentat vinuri de calitate, ne-a sfatuit în alegerea meniului si a fost o gazda excelenta. Mirarea a fost si mai mare când am constatat ca este un rafinat cunoscator al vinurilor românesti. "Fara îndoiala, vinurile românesti sunt de foarte buna calitate. Preferatele mele si a majoritatii clientilor italieni sunt vinurile rosii, seci. Românii prefera mai mult vinurile albe, dulci sau semidulci. Oricum, încercam sa multumim pe toata lumea si am convingerea ca reusim!", a mai adaugat acesta.

Un alt aspect asupra caruia cele doua surori s-au concentrat a fost ambientul. ”Avem cântareti români care au în repertoriul lor si multa muzica usoara sau populara româneasca. Încercam sa multumim pe toata lumea”, ne-a declarat Luciana. Cu toate ca au angajat alte patru persoane care sa le ajute, cu greu am reusit sa stam de vorba cu cele doua românce. Pe toata durata serii erau când la bucatarie, când în sala restaurantului, discutând cu toti clientii, reusind sa fie gazde perfecte.

Am fost placut impresionati si de calitatea tacâmurilor, a paharelor de cristal si a decorurilor rustice din sala restaurantului. Cu ocazia Revelionului, au organizat o masa festiva, la care au participat aproximativ 70 de persoane. S-au servit doar bucate si vinuri românesti. Nu au lipsit din meniu sarmalutele, friptura, cârnatii sau mezelurile românesti.

Realitatea din Italia Corespondent, Andi Radiu