Evenimentul ZileiEVZ SpecialRespectabila doamnă Burton era colonelul Ursula Kuczynski, spionul lui Stalin

Respectabila doamnă Burton era colonelul Ursula Kuczynski, spionul lui Stalin

Respectabila doamnă Burton era colonelul Ursula Kuczynski, spionul lui Stalin
Elegantă, cu părul închis la culoare, cu o siluetă zveltă, era în centrul vieții comunității, fiind renumită pentru prăjiturile excelente pe care le făcea. Biscuiții ei erau invidiați de tot satul.

Era o fire veselă, prietenoasă. Vecinii ei habar nu aveau de marele secret pe care îl aascundea – că în camera din spatele The Firs, casa decomandată pe care o împărțea cu cei trei copii și soțul ei, Len, construise un puternic transmițător radio, care era conectat la cartierul general de informații sovietic din Moscova.

Femeia pe care vecinii o cunoșteau sub numele de doamnă Burton era în realitate colonelul Ursula Kuczynski din Armata Roșie, un comunist dedicat, un ofițer militar de informații sovietic decorat și un spion înalt instruit care efectuase operațiuni de spionaj în China, Polonia și Elveția, înainte de a merge în Marea Britanie, la ordinele Moscovei.

Nu știau că era o evreică germană, o opozantă fanatică a nazismului care – în calitate de tehnician radio experimentat și priceput, curier, sabotor, producător de bombe și agent secret – spionase împotriva fascistilor în război.

Și acum ea spiona Marea Britanie și America în noul război rece, modelând viitorul lumii, ajutând Uniunea Sovietică să construiască o bombă atomică.

Ani de-a rândul, Ursula – numele de cod Sonya – a condus o rețea de spioni comuniști adânc infiltrată în programul de cercetare a armelor atomice din Marea Britanie, transmitând la Moscova informații care permiteau oamenilor de știință sovietici să-și asambleze propriul dispozitiv nuclear.

Când se urcat pe bicicletă cu cartela de raționalizare și gențile, mergea de fapt la cumpărături de secrete letale, furând știința armelor atomice dintr-o parte pentru a o da celeilalte.

Această gospodină și mama aparent inofensivă a jucat pe scena mondială și a schimbat jocul de proporții monumentale.

Dar cum a început totul?

Drumul care a dus-o la Great Rollright și un rol cheie în istoria spionajului secolului XX a fost unul nebunesc, plin de întâlniri exotice și erotice, iubiți, copii de la diferiți tați, pericol constant de descoperire și dispariții frecvente chiar înainte de a fi prinsă.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric


Accesează: