Evenimentul Zilei > International > Rescrierea istoriei. Pentagonul interzice drapelul confederat în toate bazele militare
Rescrierea istoriei. Pentagonul interzice drapelul confederat în toate bazele militare

Rescrierea istoriei. Pentagonul interzice drapelul confederat în toate bazele militare

După dărâmarea statuilor sudiste a venit rândul și steagului Statelor Confederate ale Americii să fie interzis, fiind perceput ca un simbol al „rasismului”.

Șeful Pentagonului, Mark Esper, a interzis, vineri, steagul confederat în toate bazele militare americane, unde acest drapel, de multe ori văzut ca un simbol al rasismului, este afișat frecvent în cazărmi sau spații comune.

Într-un mesaj adresat tuturor oficialilor armatei Statelor Unite, ministrul american al Apărării a făcut o listă a steagurilor autorizate în baze militare, pe nave de război, în birouri sau săli de conferințe și în toate spațiile închiriate de ministerul Apărării în afara bazelor.

Steagul confederat, o cruce albastră pe un fundal roșu, decorat cu 13 stele albe simbolizând statele din sud, opuse eliminării sclaviei, după ce s-au revoltat împotriva Nordului, în timpul războiului civil american (1861-1865) , nu se află pe lista steagurilor autorizate.

„Steagurile pe care le arborăm trebuie să răspundă la imperativele militare de ordine și disciplină, tratând pe toți cu respect și demnitate și respingând simbolurile diviziunii”, a declarat Mark Esper.

De la moartea la sfârșitul lunii, mai a lui George Floyd, un bărbat afro-american ucis în timpul arestării sale de către un ofițer de poliție alb, armata americană, care este una dintre instituțiile în care minoritățile sunt cele mai reprezentate în Statele Unite, a deschis o mare dezbatere internă asupra rasismului.

Or, militarii, care sunt pasionați de simboluri , afișează adesea în cazarmele sau în cartierele lor militare steaguri confederare în numele principiului, sacrosanct în Statele Unite, al libertății de exprimare.

Unii americani albi din Sud prezintă acest steag drept moștenirea lor istorică și regională, dar pentru majoritatea afro-americanilor, aceasta simbolizează rasismul și sclavia.

Adepții Ku Klux Klan au adoptat ​​în mare măsură drapelul confederat.

Înterzicând steagul confederat, Mark Esper se diferențiază din nou de Donald Trump, care a apărat, marți drapelul sudist: „Știu că oamenilor le place pavilionul confederat și nu se gândesc la sclavie”, a spus el pentru CBS.

„Pentru mine, este o chestiune de libertate de exprimare”, a estimat liderul de la Casa Albă.

Mark Esper și șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, s-au pronunțat, de asemenea, în favoarea redenumirii bazelor militare care îi onorează pe generalii confederați, idee căreia i se opune președintele Donald Trump.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: