Evenimentul Zilei > International > Republica Moldova cere sprijin României pentru a cumpăra Remdesivir și vaccin anti-COVID
Republica Moldova cere sprijin României pentru a cumpăra Remdesivir și vaccin anti-COVID

Republica Moldova cere sprijin României pentru a cumpăra Remdesivir și vaccin anti-COVID

Republica Moldova a cerut sprijinul României pentru a achiziționa vaccinuri anti-Covid -19, dar și medicamentul Remdesevir, aprobat pentru tratarea formelor grave de Covid-19.

Solicitarea Republicii Moldova vine în condițiile în care președintele Igor Dodon a anunțat miercuri că a negociat la Moscova achiziționarea de doze din vaccinul anti-COVID pe care Rusia susține că l-a descoperit. Vaccinul, privit cu circumspecție de specialiști din lumea întreagă,  a fost respins de președintele Klaus Iohannis, care a anunțat că România nu va achiziționa acest vaccin, pentru că nu are o omologare internațională.

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale  din Republica Moldova (AMDM), Eremei Priseajniuc, a fost miercuri și joi la București, unde s-a întâlnit cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu omologul său de la Agenția Medicamentului din România, Bujor Eugen Almășan, dar și cu europarlamentarul Cristian Bușoi.

„Rugămintea noastră este să examinați posibilitatea includerii Republicii Moldova în această solicitare pentru obținerea medicamentului Remdesevir, precum și a vaccinurilor Anti-Covid-19, pentru inițierea imunizării populației Republicii Moldova, în special din grupurile de risc major din țara noastră (lucrători medicali, persoane vârstnice, persoane cu comorbidități, copii etc.)” i-a spus Eremei Priseajniuc lui Raed Arafat, potrivit unui comunicat al AMDM.

„Mizăm pe susținerea României și a UE în obținerea vaccinurilor anti-Covid-19, precum și a medicamentelor autorizate pentru tratamentul infecției cu coronavirus pentru cetățenii Republicii Moldova”, i-a spus directorul general al AMDM și europarlamentarului Cristian Bușoi, raportor al PE pentru programul de sănătate. Cei doi au discutat despre posibilitatea includerii Republicii Moldova în solicitarea României către Comisia Europeană, pentru obținerea vaccinului anti-COVID-19, dar și a medicamentului Remdesivir – primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19 care și-a demonstrat eficiența în cazul pacienților diagnosticați cu noul coronavirus, arată un al comunicat al Agenției Medicamentului din Republica Moldova.

În plus, șeful Agenției Medicamentului din Republica Moldova a semnat cu omologul său din România un Memorandum de înțelegere pentru colaborarea între cele două instituții.

La începutul acestei luni, România a primit deja mii de  doze de remdesivir în cadrul achiziției făcute prin programele Comsiei Europene.

De asemenea, ministrul Nelu Tătaru anunța în iunie, la Digi24, că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID. Ministrul sănătății a declarat de curând că România a cerut Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. 

Joi, Republica Moldova a înregistrat un record de decese din cauza SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore, 16 oameni au murit, inclusiv șeful secției Terapie Intensivă de la Spitalul din Anenii Noi, potrivit agora.md. Astfel, numărul cadrelor medicale care au murit din cauza infecției cu noul coronavirus a ajuns la 31 în Republica Moldova, țară unde peste 3.280 de lucrători din domeniul sănătății au fost depistați cu COVID-19.

De la începutul pandemiei, 879 de persoane au decedat în Republica Moldova din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Numărul persoanelor infectate a depășit 29.000, la o populație de circa 4 milioane de locuitori.