Evenimentul Zilei > International > REPUBLICA MOLDOVA cere asistență judiciară din partea ELVEȚIEI în ancheta împotriva fostului premier Vlad FILAT
REPUBLICA MOLDOVA cere asistență judiciară din partea ELVEȚIEI în ancheta împotriva fostului premier Vlad FILAT

REPUBLICA MOLDOVA cere asistență judiciară din partea ELVEȚIEI în ancheta împotriva fostului premier Vlad FILAT

Autorităţile moldovene au anunţat, azi, că au cerut asistenţă judiciară din partea Elveţiei într-o anchetă vizându-l pe fostul premier Vlad Filat, care a fost arestat pentru corupţie la jumătatea lui octombrie, relatează radioteleviziunea elveţiană RTS în pagina online.

Purtătoarea de cuvânt a Oficiului Federal de Justiţie (OFJ) din Elveţia, Ingrid Ryser, a confirmat că a primit această cerere, referitoare la fapte de corupţie şi trafic de influenţă, şi a transferat dosarul Ministerului Public al Confederaţiei (MPC) pentru executare, scrie Mediafax.

Ministerul Public nu a precizat natura acţiunii sale, dar purtătoarea de cuvânt Nathalie Guth a declarat că MPC nu a deschis propria procedură penală împotriva lui Vlad Filat.

Fostul premier moldovean, acuzat de autorităţi că ar fi luat mită în valoare de circa 240 de milioane de euro, a fost arestat la 15 octombrie, după ce Legislativul de la Chişinău i-a retras imunitatea parlamentară.

Biroul anticorupţie al Parchetului de la Chişinău, care a confirmat cererea de ajutor judiciar adresată Elveţiei, a refuzat să dezvăluie conţinutul acesteia.

Filat este acuzat de implicare în „frauda secolului", cum a fost supranumit cazul dispariţiei unui miliard de dolari de la trei bănci, sumă ce reprezintă 15% din PIB-ul ţării.