Evenimentul Zilei > International > Repatrierile romilor din Franţa ar putea lua sfârşit
Repatrierile romilor din Franţa ar putea lua sfârşit

Repatrierile romilor din Franţa ar putea lua sfârşit

Politica de expulzare a romilor din România şi Bulgaria de pe teritoriul francez ar putea fi stopată. Asta, dacă mâine rezoluţia iniţiată de liberalii din Parlamentul European - şi susţinută de socialişti, verzi şi comunişti - va primi mâine votul europarlamentarilor.

Potrivit rezoluţiei comune obţinute de France Presse, cele patru grupuri politice îşi arată "îngrijorarea profundă" faţă de expulzarea sutelor de cetăţeni UE de etnie romă din Franţa. De aceea, "autorităţile franceze trebuie să înceteze imediat această practică".

În schimb, europarlametarii pledează în textul lor pentru o mai bună utilizare a fondurilor menite să îmbunătăţească situaţia romilor.
Problema cetăţenilor de etnie romă necesită o strategie europeană, mai subliniază textul, care reaminteşte totuşi că statele membre UE au dreptul de a restrânge libertatea de circulaţie în anumite condiţii.

Dezbaterea privind situaţia populaţiei rome în Europa a stârnit ieri discuţii aprinse în Parlamentul European. Câteva dintre cele mai importante declaraţii:

"Acest continent nu trebuie să reînvie fantomele din trecut ale naţionalismului". 
Timothy Kirkhope, Conservatorii şi Reformiştii Europeni

"Este o clară încălcare a legislaţiei europene şi internaţionale"
Renate Weber, ALDE

"Nimeni nu poate fi expulzat din simplul motiv că este rom"
Livia Jaroka, Grupul Partidului Popular European


"Sarkozy  violează legislaţia UE, libera circulaţie a persoanelor şi Carta Drepturilor Fundamentale. Aş dori să văd că aceste deportări sunt stopate"
Cornelia Ernst, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: