Repatrierea romilor: CE acuză Franța de încălcarea dreptului european

Repatrierea romilor: CE acuză Franța de încălcarea dreptului european

Comisia Europeană a anunțat astăzi că intenționează să acționeze Franța în justiție pentru încălcarea dreptului european în dosarul repatrierii romilor bulgari și români, relatează AFP.

Anunțul a fost făcut, la Bruxelles, de comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, care a calificat drept „o rușine” atitudinea guvernului francez, care a disimulat existenţa unei circulare care îi viza explicit pe romi pentru expulzări.

„Ajunge!”, a tunat Reding, în conferința de presă în care și-a anunțat intenția de a cere președintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, deschiderea unei proceduri de infringement împotriva Franței, pentru transpunerea insuficientă a unei directive europene privind libera circulație a cetățenilor europeni și „aplicarea discriminatorie” a prevederilor acestui text.

Circulara emisă de autorităţile franceze, datată pe 5 august, face referire expresă la cetăţenie de etnie romă: "300 de tabere ori aşezări ilegale vor trebui evacuate în cel mult trei luni, cu prioritate cele de romi". Documentul este un motiv suplimentar de ruşine pentru Franţa, întrucât oficializează astfel conceptul de "minoritate", care nu se regăseşte în legislaţia franceză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Citeşte AICI despre raportul preliminar intitulat „Situația Romilor în Franța și Europa” și prezentat Colegiului Comisarilor, pe 1 septembrie, de către Viviane Reding, comisar pentru Justiție, Libertăți Fundamentale și Cetățenie, László Andor, comisar pentru Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, și Cecilia Malmström, comisar pentru Afaceri Interne Dacă Barroso va aviza favorabil solicitarea lui Reding, Comisia Europeană ar putea sesiza Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg.

Decizia privind declanşarea procedurii de infringement ar putea fi luată în termen de aproximativ două săptămâni, a mai precizat comisarul european. Pierre Lellouche, vizat în mod special de criticile comisarului Ministrul de Interne Brice Hortefeux a anunţat că a semnat o nouă circulară, „pentru a elimina orice neînţelegere vizavi de o eventuală stigmatizare” a romilor. Însă AFP notează că, din perspectiva Bruxelles-ului, răul este deja făcut.

„Nu pot decât să regret profund că garanţiile politice care mi-au fost date de miniştrii francezi au fost contrazise de o circulară administrativă emisă de acelaşi Guvern”, a spus Reding.

Ea l-a criticat şi pe secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche: „Am o problemă cu declaraţiile făcute ieri de secretarul de stat pentru Afaceri Europene, care pune în discuţie rolul Comisiei europene de gardieni ai tratatelor, care sunt fundamentul UE”.

Ministrul a declarat ieri că ţara sa nu primeşte lecţii şi că este un stat "suveran". "Franţa este o ţară mare şi suverană. Nu este la şcoală. Noi aplicăm legea noastră. Nu am intenţia să fiu tratat, în numele Franţei, ca un băieţel", a arătat Lellouche. El a contestat şi faptul că Executivul de la Bruxelles ar fi apărătorul tratatelor europene, afirmând că "poporul francez este gardianul tratatelor".

Răspunsul Franţei: "Nu este vremea polemicilor" În replică la criticile dure ale comisarului, Guvernul francez şi-a exprimat astăzi „uimirea” faţă de declaraţiile Comisiei Europene cu privire repatrierea romilor şi a arătat că refuză să intre în această „polemică”.

„Am aflat cu uimire de declaraţiile doamnei Viviane Reding”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului de Afaceri Externe, Bernard Valero.

La rândul său, ministrul a răspuns că „nu este vremea polemicilor”. El a menţionat că autorităţile franceze lucrează alături de autorităţile de la Bucureşti în favoarea populaţiei rome.

Proces de durată

O decizie în privinţa declanşării procedurii de infringement (încălcare a tratatelor UE) va fi luată în aproximativ două săptămâni, a estimat Reding. Procedura, care în primă fază oferă statului vizat posibilitatea de a se conforma voluntar solicitărilor Comisiei Europene, este una de durată și s-ar putea întinde pe mai mulţi ani, potrivit France Presse. Dacă executivul UE decide sesizarea Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg în cazul Franţei, aceasta riscă sancţiuni financiare. Renate Weber: "Sper ca procedura de infringement să fie declanşată" Europarlamentatul PNL Renate Weber salută declaraţiile din această după-amiază ale Comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding. "Aceasta este reacţia corectă pe care reprezentanţii Comisiei Europene trebuie să o aibă şi pe care sper sa o aibă - prin aprobarea propunerii de declanşare a procedurii de infringement împotriva Franţei", a arătat parlamentarul. "Chiar dacă această măsură poate să pară dură, consider că este pe măsura comportamentului discriminatoriu, de care Franţa a dat dovadă prin acţiunile sale împotriva romilor. Sper ca acesta să fie un semnal clar pentru toate statele membre ale Uniunii, că asemenea acţiuni sunt de neacceptat în Europa anului 2010", a mai precizat Weber, într-un comunicat de presă.