Repară rezervorul WC-ului!

Repară rezervorul WC-ului!

Scurgerile continue din rezervor în interiorul vasului de WC nu trebuie neglijate deoarece măresc mult consumul de apă.

Oproblemă relativ frecventă în locuinţă o constituie funcţionarea defectuoasă a rezervorului de apă de la vasul de WC. Uneori defecţiunea nu mai poate fi remediată, însă de cele mai multe ori e vorba de o simplă reparaţie. Ca urmare, cu puţină pricepere, poate fi rezolvată fără a apela la un instalator. Spre exemplu, scurgerile de apă continue din rezervor în interiorul vasului de WC nu trebuie neglijate deoarece ele măresc considerabil consumul de apă. Principiu de funcţionare „Mecanismul rezervorului are două valve: una este montată la conducta de alimentare cu apă şi alta la cea de drenare a apei din rezervor. Pentru reumplerea rezervorului, sistemul este prevă zut cu un mecanism numit flotor (un balon acţionat printr-o tijă - n.r.). Valva conductei de umplere se închide atunci când balonul flotorului, ridicat de apă, atinge nivelul limită“, precizează Marin Iovan, inginer instalator.   Când apa este evacuată din rezervor, flotorul atinge cel mai scăzut nivel şi permite deschiderea valvei de admisie a apei. În cădere, apa din rezervor spală vasul de toaletă, după care este evacuată prin conducta de drenaj. Pentru ca spălarea vasului să fie eficientă, sunt folosite rezervoarele montate la o înălţime cât mai mare, pentru ca, în cădere, apa să aibă o presiune mai mare.

Însă modelele de toaletă moderne sunt prevăzute şi funcţionează pe baza unui sistem de presiune a apei care face posibilă spălarea eficientă a vasului de toaletă fără ca rezervorul să fie montat la înălţime. Aceste modele au fost proiectate astfel încât să consume mai puţină apă decât cele tradiţionale. Există mai multe defecţiuni care pot apărea în funcţionarea mecanismului rezervorului. Cea mai frecventă este scurgerea continuă a apei din rezervor.

„În acest caz, rezervorul pare a se încă rca la infinit, în timp ce apa se scurge continuu prin vasul de toaletă, fără a mai acţiona şnurul sau clapeta. Un vas de WC la care se constată o astfel de defecţ iune consumă apă inutil, fapt care se reflectă din păcate în buget, apa fiind înregistrată de contoare. În plus, zgomotul produs la umplerea rezervorului devine deranjant“, explică Ion Nicula, instalator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există, în principiu, două defecţiuni care pot conduce la apariţia acestor probleme: fie balonul care împiedică umplerea rezervorului cu apă s-a fisurat/- spart, fie valva de scurgere nu mai închide perfect. Pentru a determina cauza, trebuie verificată funcţionarea valvei de scurgere, însă numai după oprirea totală a conductei de alimentare cu apă. „Vezi care este locul unde se află nivelul apei din rezervor, aşteaptă o jumătate de oră şi apoi verifică dacă nivelul apei s-a menţinut sau nu“, recomandă Vasile Şuţu, instalator. PROCEDURĂ

Cum înlocuieşti garnitura, pas cu pas Pentru reparare, opreşte apa de la conducta care alimentează rezervorul. Trage apa sau goleşte complet rezervorul prin acţionarea valvei de scurgere. Verifică etanşeitatea acesteia. Decât să recurgi la îmbinări, este mai bine să înlocuieş ti valva/garnitura defectă cu una nouă.   „Pentru acest lucru, scoate, prin rotirea în sens invers a acelor de ceas, cu un sfert de tur, mecanismul central al rezervorului. Scoate garnitura defectă şi înlocuieşte-o cu alta nouă. Montează mecanismul central la loc şi fă o probă, prin deschiderea robinetului de alimentare cu apă. Trebuie doar să porneşti apa, pentru a verifica dacă noua garnitură etanşeizează, împiedicând scurgerea apei în WC“, recomandă Vasile Şuţu.