Remaniere cu noduri pentru UNPR

Remaniere cu noduri pentru UNPR

Lăsaţi fără ministerul pe care Oprea l-a promis partidului la remaniere, UNPR-iştii se pregătesc să negocieze dur la moţiune. PDL vine cu "oferte" la Senat.

Remanierea operată săptămâna trecută de premierul Emil Boc este înghiţită cu noduri în UNPR. Partidul a rămas cu ochii în soare în ciuda garanţiilor oferite constant de ministrul apărării, Gabriel Oprea, la ultimele întâlniri ale UNPR-iştilor, că vor "ieşi întăriţi" din remaniere.

Concret, mesajul propagat în partid a fost mereu acelaşi: cu Traian Băsescu scut vor primi fie Ministerul Muncii, fie pe cel al Agriculturii. Boc însă a păstrat toate portofoliile la PDL, nepunând niciun moment problema cedării lor. Deznodământul a creat, potrivit unor surse din partid, nemulţumiri serioase în formaţiunea lui Oprea.

UNPR-iştii nu au însă de gând să le pună imediat pe masa coaliţiei, ci mai degrabă să aştepte un moment în care să negocieze dur. Cel mai probabil la moţiunea de cenzură promisă de PSD şi PNL în toamnă. Cu atât mai mult cu cât, la precedenta moţiune, după a meninţări că nu-şi pot controla parlamentarii la vot secret, Boc le-a permis să se abţină.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diaconescu nu exclude succesul unei moţiuni

"Nu am garanţii că moţiunea de cenzură nu va trece", a comentat ieri pentru EVZ Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR. În tabăra PDL domneşte însă optimismul.

"Părerea mea este că nicio moţiune de cenzură nu are şanse în acest an", a afirmat Videanu, sâmbătă, la Realitatea TV, convins de întărirea coaliţiei după remaniere.

Nici prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan nu crede că UNPR ar putea pune probleme guvernului la moţiune. "Eu la şedinţele coaliţiei la care am participat nu s-a pus problema ca dânşii să mai ceară un post de ministru", explică Stolojan.

Stolojan: "Suntem interesaţi de preşedinţia Senatului"

Cu toate acestea, PDL se mobilizează pentru a mulţumi partidul lui Oprea, prin "oferte" la Senat. Marele premiu - pentru care coaliţia nu e însă gata deocamdată - ar fi chiar scaunul lui Mircea Geoană, în locul căruia Băsescu l-ar agrea pe Diaconescu.

Postul este însă în continuare râvnit şi în PDL. "E vorba de a putea trece legile importante. Or, în momentul acesta există dificultăţi care nu se justifică. Din acest punct de vedere, PDL este interesat să aibă această funcţie", spune Stolojan. Faptul că "intenţia (de debarcare - n.r.) rămâne" este confirmat şi de vicepreşedintele Petru Filip, care adaugă însă că "sunt câteva chichiţe în regulament care blochează".

Până să-şi pună la punct strategia, PDL-iştii vor să modifice Regulamentul pentru a aduce un UNPR-ist în conducerea Se natului. "În paralel cu priorităţile legislative va trebui să decidem şi asupra modificării Regulamentului pentru ca şi grupul mixt să aibă un reprezentant în Biroul Permanent. Este o solicitare în acest sens pe care o vom discuta (mâine - n.r.) în viitoarea şedinţă a Biroului Permanent", ne-a declarat Traian Igaş, liderul senatorilor PDL.