Ayrault (66 de ani) este fost premier și va deveni cel mai important diplomat la Franței, după ce politicianul veteran Laurent Fabius a ieșit din politic pentru a ocupa un post la Curtea Constituțională.

Vorbitor fluent de limba germană, Ayrault are un avantaj în înțelegerea limbii și culturii germane, ceea ce înseamnă că va avea un avantaj în discuțiile cu Berlin, pe probleme extrem de presante, precum criza migrației, scrie Euractiv.

El a fost ales pentru această funcție în detrimentul ministrului pentru Mediu, Ségolène Royal, mama celor patru copii ai lui Hollande, al cărei nume a fost vehiculat ca posibilă succesoare.

În remanierea minoră a Cabinetului, Hollande l-a mai numit și pe Emmanuelle Cosse, membru al Partidului Verzilor (EELV), ca ministru pentru Locuințe, și a inclus alți doi ecologiști ca subsecretari de stat în noul guvern. Măsura este văzută ca o dorință a lui Hollande de a-și atrage aliați din stânga spectrului politic înaintea alegerilor din 2017, mai ales că președintele este unul extrem de nepopular, dar are intenția de a candida pentru un al doilea mandat.
„Hollande trebuie să-și crească baza politică cu orice cost”, a spus o sursă apropiată președintelui, înaintea remanierii.

„Nu putem avea succes în alegerile prezidențiale fără ca familia socialistă să se ralieze în spatele candidatului nostru, și fără ecologiști”, a spus sursa. Verzii francezi au efuzat să facă parte din guvern, după ce în 2014 Manuel Valls, considerat din aripa de dreapta a Partidului Socialist, a fost numit prim-ministru.

Hollande (61 de ani), ales în funcție în 2012, a avut parte de un mandat „fierbinte”, în care rata șomajului a ajuns la o cifră record (10%), economia a stagnat, iar Franța a cunoscut cele mai periculoase atacuri teroriste de până acum.

Cel mai nepopular președinte francez din istorie, Hollande a crescut puțin în sondaje după atentatele de la Charlie Hebdo și de la supermarketul evreiesc, în ianuarie 2015. La începutul mandatului, Hollande a promis că nu va mai candida dacă nu va reuși să reducă rata șomajului.

Speranțele lui de a unifica stânga, pentru prezidențialele din 2017, scad și pentru că liderul Frontului de Stânga, Jean-Luc Mélenchon, care a câștigat 11% dintre voturi în 2012, a anunțat că va candida la alegeri.