Religia s-a dezvoltat iniţial cu rolul de a preveni bolile, potrivit unei noi teorii evoluţioniste a genezei credinţei, transmite telegraph.co.uk.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii britanici şi publicat în Proceedings of the Royal Society, Biological Sciences.
Potrivit unuia dintre cercetători, profesorul Richard Dawkins, oamenii au devenit credincioşi dintr-un motiv bine întemeiat - pentru a evita infecţiile provocate de virusuri şi alte boli.
Doctorul Corey Fincher şi profesorul Randy Thornhill, de la Universitatea din New Mexico, Albuquerque, au ajuns la aceeaşi concluzie după ce au studiat motivele pentru care religiile sunt mult mai numeroase în regiunile tropicale, în comparaţie cu zonele temperate.
"De ce există 76 de religii în Coasta de Fildeş şi doar 13 în Norvegia, de ce în Brazilia există 159 de religii, în timp ce Canada sunt doar 15, deşi în ambele cazuri, ţările au suprafeţe similare?", s-au întrebat aceştia.
Motivul este acela că religia a ajută la separarea oamenilor în grupuri şi, în consecinţă, la reducerea răspândirii bolilor, care sunt mai des întâlnite în zonele calde, sunt de părere cercetătorii.
Specialiştii mai spun că religia cunoaşte cea mai mare diversitate în zonele în care există numeroase boli, în timp ce în zonele mai puţin afectate de infecţii numărul religiilor practicate este mai mic.
Cercetătorii britanici au concluzionat că modelele evoluţionare precedente nu oferă altă explicaţie pentru diversitatea religiilor pe glob.