Relaţia dintre Guvernul României şi firma de consultanţă şi relaţii publice "G+ Europe", care lucrează şi cu guvernul Rusiei şi compania Gazprom, este mult mai directă decât a lăsat să se înţeleagă, în primă fază, Executivul de la Bucureşti.
Tvrinfo.ro a intrat în posesia comunicatului pe care "G+ Europe" l-a difuzat presei internaţionale în numele premierului Victor Ponta, fapt ce demonstrează că firma de lobby a avut acceptul acestuia. Concret, este vorba de un comunicat, semnat de un angajat al "G+ Europe", ce conţinea o declaraţie a lui Ponta referitoare la evenimentele recente de pe scena politică românească.
Potrivit tvrinfo.ro, email-urilor consultate aveau ataşat un document word, intitulat „Declaraţie a lui Victor Ponta, Prim Ministru al României". Întregul text al comunicatului de presă este o comunicare oficială a premierului, care anunţa întâlnirile la nivel înalt ale şefului Guvernului cu oficiali ai Uniunii Europene, menite să reafirme "ataşamentul neclintit pentru democraţie şi statul de drept".
Mai mult, premierul român se angajează să respecte deciziile Curţii Constituţionale şi normele europene. Comunicatul se încheie cu un apel către oficialii europeni de a fi judecaţi "după deciziile luate".
Acesta a fost trimis marilor agenţii de presă din Occident- Reuters, AFP sau DPA- care l-au preluat pe fluxurile de ştiri. În mod normal, astfel de comunicate oficiale sunt remise presei prin intermediul reprezentanţelor permanente ale ţărilor din Uniunea Europeană.
La scurt timp, cotidianul austriac "Die Presse" a publicat un articol în care dezvăluia că Guvernul a apelat la serviciile de relaţii publice oferite de "G+ Europe" pentru "a-şi salva imaginea".
Printre clienţii acestei firmei se numără concernul rus Gazprom, dar şi Guvernul de la Moscova. La scurt timp după ce comunicatul a ajuns în redacţiile occidentale, Biroul de presă al Guvernului României a infirmat existenţa vreunui contract semnat cu "G+ Europe", cu precizarea că firma de relaţii publice şi-a oferit doar sprijinul pentru facilitarea dialogului cu presa. Sprijin care a fost se pare acceptat de Palatul Victoria.
În consecinţă, "Evenimentul zilei" formulează patru întrebări publice la care Guvernul, mai ales că acesta a evitat să se pronunţe:

  • 1. Care este natura rela­ţiilor cu "G+ Europe"?
  • 2. Această firmă a avut acceptul să exprime poziţia Guvernului României?
  • 3. Dacă da, de ce nu s-a apelat la reprezentanţa României la Bruxelles?
  • 4. De ce a fost aleasă firma "G+ Europe"?

În comunicatul remis de G+Europe, Ponta îşi exprima ataşamentul neclintit pentru democraţie şi statul de drept.
CITIŢI ŞI:

  • PR-ul Gazprom, dornic să salveze şi imaginea lui Ponta