Reguli noi pentru vignetă şi RCA

Reguli noi pentru vignetă şi RCA

Societăţile de asigurare sunt obligate să numeroteze vigneta care însoţeşte asigurarea de răspundere civilă auto RCA şi de a înscrie numărul acesteia şi pe poliţă.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a luat această decizie după ce instituţia a primit mai multe plângeri cu privire la comercializarea de poliţe RCA false.

"Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a fost sesizată cu privire la comercializarea de către terţe persoane a unor poliţe RCA care s-au dovedit a fi false. Pentru a proteja asiguraţii de eventuale alte practici frauduloase de falsificare a poliţelor RCA, numerotarea vignetei este singura soluţie legală pe care o poate lua CSA întrucât noi nu avem competenţe legale cu privire la instrumentarea şi sancţionarea infracţiunilor de fals în documente şi uz de fals", spune Angela Toncescu, preşedintele CSA.

Asigurătorii care au fost autorizaţi să practice asigurarea obligatorie RCA îşi asumă răspunderea pentru toate poliţele RCA, cât şi pentru toate vignetele eliberate, şi pentru toate erorile sau omisiunile apărute la emiterea poliţelor de asigurare RCA fie direct, fie prin intermediarii în asigurări.

''Pentru ca măsura luată de CSA să aibă efectele dorite, este însă foarte important ca asiguraţii să solicite şi vigneta odată cu asigurarea şi să fie atenţi ca aceasta să fie numerotată, iar numărul ei să fie înscris şi pe poliţă", a adăugat Angela Toncescu.

Reduceri la RCA pentru şoferii cuminţi

Pentru 2011, majoritatea companiilor de asigurări au notificat CSA că vor aplica tarife pentru asigurarea obligatorie auto (RCA) mai mici în 2011 comparativ cu 2010.

Asigurătorii pot aplica reduceri care, cumulate, nu pot fi mai mari de 25% din tariful standard. În plus, prin aplicarea sistemului bonus malus, şoferii care nu au provocat incidente în 2009 şi 2010 vor plăti mai puţin pentru RCA.

Ne puteți urmări și pe Google News