Evenimentul Zilei > Actualitate > Registru pedofililor, o glumă bună. Bărbat prins în flagrant într-un parc din Cluj Napoca
Registru pedofililor, o glumă bună. Bărbat prins în flagrant într-un parc din Cluj Napoca

Registru pedofililor, o glumă bună. Bărbat prins în flagrant într-un parc din Cluj Napoca

În urmă cu șapte zile, Poliția Română a anunțat că registrul pedofililor este operațional și că toate persoanele condamnate pentru pedofilie, sunt atent monitorizate.

După alte șapte zile, adică joi, 8 iulie 2021, o femeie din Cluj Napoca, Oana a sunat disperată la 112 și a anunțat că a observat un bărbat care abuza sexual o fetiță de zece ani. Totul se petrecea într-un loc public, mai exact în parcul Expo Transilvania, din Cluj Napoca.

Oana a povestit că a observat comportamentul ciudat al bărbatului și l-a întrebat ce anume face acolo. În prima fază, pedofilul ”a spus că e fetița lui și o ajută să facă pipi”. Tot Oana a povestit că după alte câteva clipe a văzut cum agresorul o mângâia pe fetiță în zona organelor genitale.

După apelul la 112 și alte zeci de minute bune irosite, un echipaj format din doi polițiști au plecat în căutarea acestuia. Aveau toate semnalmentele bărbatului, chiar și poze cu acesta, făcute de clujeanca curajoasă. După ce Oana a sunat disperată la 112, pedofilul a luat copilul și a plecat cu el, pe o motocicletă fără să fie oprit de nimeni.

În ultimii ani, zeci de copii au fost abuzați de persoane care ulterior au fost condamnate la închisoare. Evenimentul Zilei a scris nenumărate articole pe acest subiect și niciodată autoritățile nu s-au grăbit să facă ceva serios pentru a preveni astfel de fapte antisociale.

Pedofil cu sentință grea la activ

După alte zeci de minute, timp în care Oana a fost la secția de poliție după care a plecat spre casă, polițiștii clujeni l-au găsit pe bărbatul suspectat de pedofilie. Clujeanca a fost din nou chemată la Poliție pentru a da declarație de martor, și asta pentru că în prima fază oamenii legii nu au prea crezut povestea.

După identificare, polițiștii clujeni s-au trezit din amorțire și au văzut că au în față nu un suspect de pedofilie, ci chiar un recivist ”greu” la această infracțiune. Este vorba despre Marcelus Souca, din Cluj Napoca, condamnat în în 2017, la cinci ani de executare, pentru pedofilie. A fost eliberat în 2020, de către Judecătoria Bistrița, după doar trei ani, după ce judecătorul a crezut povestea că Souca a dat serioase semne de întrebare.

Marcelus Souca a fost reținut joi seara, pentru 24 de ore. El urmează să fie prezentat în fața unui judecător de la Judecătoria Cluj Napoca, în cursul zilei de azi, pentru arestare, fiind acuzat de corupere sexuală a unui minor, faptă pedepsită de Codul Penal, cu închisoare de la unu la cinci ani

Pedofil liber ca pasărea cerului

Aflat în libertate, nimeni nu l-a mai supravegheat pe pedofilul Souca. Șefii Poliției Cluj spun că există foarte puțini polițiști care să servească interesele cetățenilor ”și nu putem pune câte un polițist pentru fiecare pedofil”.

Polițiștii clujeni mai spun că nu pot aplica prevederile din Statele Unite, unde un pedofil eliberat este dat în consemn local, și asta pentru că în România ar fi motiv de discriminare. Tot în SUA, cetățenii dintr-un anumit cartier sunt informați în legătură cu faptul că o persoană eliberată din închisoare, unde a executat o pedeapsă pentru pedofilie, locuiește în zonă.

Nici Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Cluj nu și-a făcut treaba din moment ce Souca a comis, la câteva luni de la eliberare, astfel de fapte. El se prezenta de câteva ori pe an la acest serviciu, care are atributele necesare legale de a face verificări în legătură cu comportamentul public al recidivistului.

A agresat trei fetițe într-o școală celebră din Cluj

Cel mai grav este faptul că faptele pentru care Souca a fost condamnat în 2017, au avut loc într-o școală publică din Cluj Napoca. Este vorba despre Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, unde soția pedofilului era învățătoare. Cazul a fost ascuns opiniei publice atât de polițiștii clujeni, cât și de Inspectoratul Școlar Cluj.

Marcelus Souca a mers la școală iar la ora de sport a agresat în baia școlii, trei dintre fetițele de clasa întâi, care mergeau la baie. Judecătorul de la Judecătoria Cluj Napoca care l-a condamnat pe Souca, descrie momentele agresiunii dar și traumele suferite de victime, mult timp după acele momente.

Marcel Souca

„Așa cum rezultă din declarațiile pe care minorele le-au făcut pe durata audierii lor de către organele de poliție, inculpatul Souca a intrat în cabina de toaletă. Minora a încercat să se opună și să-l lovească cu piciorul în cap (…) a ținut-o cu picioarele în sus”, se arată în sentință în cazul primei fetiței agresate sexual.

În cazul celei de-a doua victime, Souca a intrat după ea la toaletă și a închis ușa în urma lor.Toate aceste descrieri arată un infractor deosebit de periculos, evident bolnav psihic.

„A dezbrăcat-o, bărbatul s-a aplecat, i-a desfăcut și i-a ridicat picioarele și i-a desfăcut organul genital cu ambele mâini ca să se uite în interior”, se arată în sentință în cazul celei de-a doua fetițe.

Atacul asupra celei de-a treia fetițe agresate este descris tot în sentință.

”Inculpatul i-a dat jos chiloții, a așezat-o pe capacul de la toaletă și a șters-o cu degetele la organul genital. De asemenea, a umblat cu degetele la organul genital. Minora a vrut să se ridice dar individul a ținut-o cu mâna pe piept și nu a lăsat-o să plece”, se arată în sentința de condamnare a lui Souca la cinci ani de închisoare.

Ce spun psihologii

Gabriel Diaconu un celebru psihiatru a declarat că un abuz sexual asupra unui minor este o crimă.

„Abuzul minorului e o crimă. Pedofilia e o boală la fel ca alte boli. Rata de recidivă în pedofilie e destul de mare tocmai pentru că e o boală netratată şi la fel ca şi în celelelate boli psihice ea trebuie tratată, nu trebuie să închizi omul”, a spus Diaconu la un post de televiziune.

Poliția Română: registrul este operațional

Dintr-un comunicat al Poliției Române aflăm faptul că pedofilii sunt obligați să se prezinte la sediul Poliției unde sunt fotografiați, amprentați și unde li se prelevează profilul ADN.

De asemenea, persoanele înscrise în Registru au obligația de a se prezenta periodic la organele de poliție, pe raza cărora domiciliază sau își au reședința, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica informații relevante referitoare la profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară.

În plus, pedofilul trebuie să declare despre persoanele minore cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic, unitățile de învățământ școlar sau preșcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces în această perioadă, adresa unde locuiesc și modalitatea de comunicare cu organele de poliție.