Regii WC-urilor ecologice şi Paszkany, sponsori ai PDL

Regii WC-urilor ecologice şi Paszkany, sponsori ai PDL

Conturile PDL s-au umplut anul trecut, indirect, cu sume importante din bugetul de stat.

Printre sponsorii democrat-liberalilor în 2008 figurează mai multe firme care fac afaceri cu instituţii publice, vărsând apoi parte din profit în contul partidului.

Un exemplu este societatea Comex Rom, abonată la contractele de întreţinere şi curăţare a toaletelor ecologice din Bucureşti, încă din timpul mandatului lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei.

Principalul donator pentru PDL, potrivit raportului financiar pe 2008, publicat în Monitorul Oficial, ar fi însă Grup Salubrizare Urbană SA, conectat, prin acţionari şi administratori, la REBU.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe aceeaşi listă se află şi firme controlate de Arpad Paszkany: Assx (200.000 de lei) şi Ecomax General (225.000 de lei).

Bani de campanie din firme de apartament

Pe sistemul banii nu au miros, democrat-liberalii au primit, oficial, de la Comex Rom 100.000 de lei. Suma trecută în documentele făcute publice este infimă faţă de câştigul firmei din contracte în care democrat-liberalii au avut un cuvânt de spus.

Firma lui Andrei Popovici are sediul într-un apartament şi doar 28 de angajaţi, dar câştigă 12 milioane de lei lunar numai pentru întreţinerea celor 600 de toalete ecologice. Contractul, atribuit iniţial de Băsescu, a fost reînnoit anul trecut de Adriean Videanu, înainte de a pleca de la primărie.

Aceeaşi Comex Rom, în consorţiu cu Euro Construct Trading ,98 SRL, a câştigat în 2004 contractul pentru montarea şi întreţinerea separatoarelor de sens ale traficului rutier pe DN1, în valoare de 17 milioane de euro, iar în 2005 pe cel pentru marcajele rutiere pe arterele din Bucureşti.

Cea mai mare donaţie, arată cifrele oficiale, ar fi fost cea a unei alte firme de apartament cu un singur salariat, Grup Salubrizare Urbană SA - 360.000 de lei. Şi asta în condiţiile în care întregul profit pe 2007 declarat la Ministerul Finaţelor a fost de 374.146 de lei. Firma îl are între asociaţi şi administratori pe Liviu Puia, fostul director al seviciului de salubrizare menajeră al REBU, în prezent coordonator al salubrizării pe sectoarele 2, 3 şi al garajului Fântânica. Între 2005 şi 2008, REBU l-a avut director general pe Mircea Raicu, actualul viceprimar PDL al Capitalei.

Între sponsori mai apar, ca persoane fizice, fostul arbitru-candidat Ion Crăciunescu (167.100 de lei), omul de afaceri Dorin Cocoş (130.000 de lei), fostul ofiţer de Securitate Viorel Stanca (5.000 de lei), dar şi „penalii” Ionel Manţog (9.000 de lei) şi Costel Iancu (9.000 de lei).