Regele Charles nu va apărea pe noua bancnotă de 5 dolari australieni. Banca centrală a decis să-i onoreze pe aborigeni

Regele Charles nu va apărea pe noua bancnotă de 5 dolari australieni. Banca centrală a decis să-i onoreze pe aborigeni sursa foto. captura video

Mulți comentatori, mai ales dintre cei defavorabili sau chiar ostili monarhiei, au vorbit despre o schimbare în relațiile dintre Londra și fostele sale colonii, odată cu venirea noului rege. Dar, se pare, tendințele centrifuge sunt foarte puternice și numai respectul față de venerabila suverană le-a mai ținut puțin în frâu.

Canada, Australia și Noua Zeelandă dau semne că vor să taie complet legăturile cu suveranul britanic. Astfel, Australia a decis ca, pe noua bancnotă de 5 dolari, să nu apară chipul regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, în locul celui al defunctei sale mame, ci mai degrabă un nou design, care să onoreze „cultura și istoria primilor australieni”, a anunțat banca centrală australiană.

Designul va înlocui portretul Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, a anunțat Reserve Bank of Australia (RBA) într-un comunicat, adăugând că decizia a fost luată după consultarea guvernului australian.

Banca se va consulta cu „First Australians” în realizarea bancnotei de 5 dolari, dar ar putea dura câțiva ani până la emiterea noilor bani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine sunt „First Australians”

„First Australians” se referă la indigeni sau la populațiile compuse din aborigeni și la cei din strâmtoarea Torres, descendenți ai celei mai vechi culturi continue din lume, care se află pe continent de mai bine de 65.000 de ani. Împreună, ei reprezintă aproximativ 3,2% din populația Australiei, care numără  25 de milioane de oameni.

Actuala bancnotă de 5 dolari va continua să circule și după introducerea celei noi, potrivit RBA. Oficialii au mai spus că bancnotele cu imaginea Reginei vor rămâne în circulație „pentru totdeauna”.

Regele Carol al III-lea va aparea pe monedele, care vor fi produse de Monetăria Regală Australiană „în a doua jumătate a acestui an”, a declarat Andrew Leigh, ministrul adjunct pentru concurență, organizații caritabile și trezorerie, pentru ABC Radio.

Monetăria a mai spus că se așteaptă să prezinte designul primelor monede cu regele Charles la începutul acestui an.

Amplu proces de retragere de bancnote

Reamintim că miliarde de bancnote și monede din întreaga lume, cu portretul Reginei Elisabeta a II-a, sunt în proces de retragere după moartea acesteia în septembrie anul trecut. Imaginea Reginei apare pe anumite bancnote și monede din Commonwealth, un grup de 54 de țări, aproape toate fiind colonizate anterior de Marea Britanie.

În Australia, portretul Reginei „a fost reprezentat pe fiecare serie de bancnote australiene de la încoronarea ei”, de-a lungul a șapte decenii, potrivit RBA.