VICTIMELE REPRESIUNII. Forţele de ordine de la Teheran au intervenit brutal luni seară, împuşcând mortal cel puţin şapte civili.
Protestele de stradă din Iran au luat o turnură dramatică după ce, luni seară, cel puţin şapte ma ni fes tanţi au fost împuşcaţi mortal de forţele de ordine în timp ce încercau să ia cu asalt o secţie a miliţiilor Basij, o organizaţie paramilitară considerată „o chii şi urechile regimului islamist”. Un fotograf iranian a confirmat împrejurările în care au murit respectivii manifestanţi, desprinşi din coloanele care mărşăluiau spre centrul capitalei pentru a ataca postul miliţiei religioase. Situaţia riscă să se tensioneze tot mai mult la Teheran, în condiţiile în care regimul iranian a cerut ieri susţinătorilor preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad să participe masiv la o contra manifestaţie în aceeaşi piaţă în care reformistul Mir-Hossein Mousavi îşi chemase simpatizanţii. Acesta din urmă a făcut însă pasul înapoi, apelând la electoratul său să renunţe la forma de protest pentru a evita riscul unor confruntări sângeroase.
În faţa escaladării violenţelor la Teheran, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, care speră într-o reconciliere cu republica islamică, s-a declarat preocupat de reprimarea manifestaţiilor şi a cerut autorităţilor iraniene să respecte drepturile omului. Acelaşi mesaj a fost transmis ieri şi de reprezentanţii Comisiei Europene. Interzis presei străine
În pofida apelurilor internaţionale, Iranul a interzis tuturor jurnaliştilor străini să mai relateze despre evenimentele „ilegale” în derulare la Teheran, o măsură neobişnuită în condiţiile în care astfel de restricţii vizau până acum, în general, doar echipele de televiziune. Doi lideri ai opoziţiei reformiste au fost, de asemenea, arestaţi ieri. Consiliul Gardienilor, instanţa legislativă supremă de la Teheran, a respins cererile formulate de Mousavi privind anularea rezultatelor scrutinului din 12 iunie, dar s-a arătat dispus să numere din nou parţial voturile exprimate vinerea trecută.
SFIDĂTOR Preşedintele iranian ignoră criza internă
Aflat ieri în oraşul rus Ekaterinburg, în prima sa deplasare externă de la realegerea în funcţia de preşedinte, Mahmoud Ahmadinejad a preferat să adopte din nou o atitudine sfidătoare la adresa Statelor Unite, în loc să explice situaţia internă. „Este evident că era imperiilor s-a încheiat şi că aceasta nu va mai reveni”, a declarat liderul de la Teheran de la tribuna Summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, pledând pentru operarea unor „schimbări radicale şi inevitabile” în mecanismele internaţionale. El nu a făcut, în schimb, nicio aluzie la protestele care se desfăşoară de patru zile în capitala iraniană.
Explicaţia acestei poziţii relaxate a venit din partea gazdelor ruse. „Problema alegerilor din Iran este o chestiune internă a poporului iranian”, a declarat sec adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, citat de AFP. Acesta a subliniat faptul că preşedintele Ahmadinejad a ales „în mod simbolic” Moscova ca primă destinaţie după reinstalarea sa în funcţie.
IPOSTAZĂ. Ahmadinejad şi Medvedev, doi preşedinţi veseli Foto: Reuters
Imaginile date publicităţii de organizatorii reuniunii prezentau un lider iranian foarte destins şi zâmbitor, în compania omologului său rus, Dmitri Medvedev. Cei doi preşedinţi, care au avut ieri o întâlnire bilaterală, şi-au exprimat dorinţa de a continua „cooperarea economică”.