În plină avalanşă de elogii la adresa ialomiţenilor, antrenorul învinşilor de la Dinamo nu recunoaşte campionatul câştigat de Urziceni.
După un meci sau o competiţie, o lege nescrisă a sportului îi obligă pe învinşi să-i felicite pe învingători. Performanţa Unirii Urziceni, ca şi campioană în Liga I la fotbal, nu este recunoscută de toţi dinamoviştii. Dacă administratoruldelegat al „roş-albilor”, Cornel Dinu, a afirmat că „s-a făcut dreptate” prin triumful ialomiţenilor, antrenorul Mircea Rednic nu e de aceeaşi părere.
Bătut în acest sezon de câte două ori atât de Dan Petrescu, cât şi de Răzvan Lucescu, Mircea Rednic ţine cu dinţii de scaun, în pofida eşecului înregistrat de Dinamo la toate capitolele.
Clauza de reziliere a contractului se cifrează la un milion de euro şi îl îndeamnă pe tehnican să le forţeze şefilor mâna, pentru a-l păstra şi-n sezonul viitor. În plus, perspectiva locului doi, care trimite în preliminariile Ligii Campionilor, îl ademeneşte pe „Puriu”.
„Tristeţea e mare, fiindcă noi am pierdut titlul, nu l-a câştigat adversarul! Nu e meritat titlul câştigat de Urziceni... Unirea nu a fost mai bună decât noi. În schimb, noi ne-am bătut singuri. Dinamo a pierdut puncte importante cu Otopeni, cu Iaşi... A fost lipsă de personalitate şi de concentrare în acele jocuri”, a sintetizat ieri Rednic sezonul de coşmar al „roş-albilor”.
„Poate picăm cu Anderlecht”
Rednic a bătut, ieri-dimineaţă, la uşa şefilor, apoi a condus primul antrenament de după meciul cu FC Braşov. „De ce să nu rămân la Dinamo? Acum (n.r. - ieri, în jurul orei 13.30) am ieşit din biroul lui Cristi Borcea şi mă duc să mă întâlnesc cu Nicolae Badea. Probleme administrative. Discutăm situaţia mea după ultima etapă de campionat. Poate picăm cu un adversar uşor în preliminariile Ligii, gen Anderlecht, şi mergem şi în grupe”, a mai spus Rednic.
BUGET DE CRIZĂ
„La Dinamo se vor renegocia contractele”
Chiar dacă acţionarii au pus tunurile pe el, Rednic se ţine tare: „M-a atacat doar Vasile Turcu. Nimeni altcineva în afară de el! Turcu trebuia să vorbească în şedinţa Consiliului Director. Aşa se întâmplă la cluburile mari. Nu s-a greşit însă în privinţa programului de pregătire, a antrenamentelor, aşa cum am fost acuzat. Rezultatele testelor fizice sunt trecute pe fişe şi pot fi oricând consultate. Pe «Sensei » (n.r. - Constantin Niculae) nu l-am oprit la echipă fiindcă rolul lui era să se ocupe de jucătorii accidentaţi, de recuperare... Mitea e şi acum accidentat”. După ce s-a prăbuşit, Dinamo face eforturi să se ridice. Şefii plănuiesc să micşoreze salariile fotbaliştilor. „La Dinamo va avea loc renegocierea unor contracte. Trebuie să construim cerebral, nu să demolăm instinctual”, ne-a declarat ieri Nicolae Badea, preşedintele Consiliului Director al grupării „roş-albe”.
DOVADA „Bursucul” sfinţeşte locul
Faptul că organizarea şi ştiinţa pot duce la un nivel superior valoarea brută este confirmat, dacă mai era nevoie, de alăturarea clasamentului din Liga I la fotbal cu cel al valorii fotbaliştilor din loturile echipelor. Site-ul german „trans fermarkt.de”, specializat în evaluarea cotelor de piaţă ale fotbaliştilor, publică atât preţurile jucătorilor, cât şi valoarea însumată al loturilor din eşalonul de elită.
O simplă privire peste cele două clasamente scoate în evidenţă uriaşul salt al Unirii Urziceni, echipă cu jucători de pluton (locul 8 în topul celor mai scumpe loturi), dar deja campioană, cu o etapă înainte de finalul sezonului! Meritul principal îi revine, evident, antrenorului Dan Petrescu, cel care a ştiut să organizeze şi să exploateze la maximum potenţialul materialului uman avut la dispoziţie.
La polul opus se află Steaua, formaţia cu cei mai scumpi fotbalişti, dar care ocupă abia locul şase în clasamentul sportiv. Exact cauzele care i-au propulsat în frunte pe ialomiţeni stau la baza dezastrului din Ghencea. Antrenori slabi, schimbaţi des şi amestecul patronatului în problemele staffului tehnic au diminuat drastic randamentul grupului de fotbalişti. Dinamo, Craiova şi Braşov stau ceva mai bine în planul perfor manţelor, comparativ cu cel al valorii lotului, în timp ce Cluj, Rapid şi Vaslui sunt pe un trend invers. Gaz Metan, Farul, Otopeni şi Buzău sunt, în ambele clasamente, pe ultimele locuri.
LIGA I
Raportul calitate-preţ în campionatul României
UN ANTRENOR, UN PLAN, O MINUNE Numele miracolului
Minunea de la Urziceni i se datorează într-o proporţie covârşitoare lui Dan Petrescu. „Bursucul” este singurul component al Generaţiei de Aur care a confirmat până acum şi în postura de antrenor. Nimeni nu l-a luat în serios pe tehnicianul care ţipa în genunchi şi la greşelile minore ale arbitrilor sau îşi smulgea părul de pe cap la erorile elevilor săi. Nimeni nu l-a crezut în stare să poată mearge până la capăt, cu o echipă de „rebuturi”.
Fără presiunea patronului şi cu spatele asigurat de „câinele de pază” Mihai Stoica, mereu gata să sară la ceartă cu toţi duşmanii, Petrescu şi-a văzut liniştit de treabă. A adunat jucători refuzaţi de alte echipe sau fotbalişti cărora nimeni nu le-a descoperit po tenţialul. „Bursucul” şi-a arătat măiestria, dovedind că ştie să lucreze şi cu bătrâni, şi cu tineri, să motiveze şi jucători resemnaţi, şi fotbalişti necopţi. Dan „a furat” câte ceva şi din fotbalul italian, şi din cel englez, campionatele în care s-a desăvârşit ca fotbalist. Unirea a arătat siguranţă italiană în faza defensivă (a încasat doar cinci goluri în acest retur!) şi un stil ofensiv britanic: simplu şi eficient. Ialomiţenii au ştiut să abordeze şi partidele cu echipele - „autobază”, dar şi pe cele cu granzii.
„Ceea ce s-a întâmplat la Urziceni demonstrează că nu e nevoie doar de un lot valoros. E nevoie de un tehnician foarte bun, e nevoie de continuitate, de muncă, de disciplină. Diferenţa în acest campionat a făcut-o Dan Petrescu. E clar că el nu mai poate repeta această performanţă fantastică la Urziceni. Dan trebuie să facă pasul spre o echipă mult mai mare”, a spus Gică Popescu.