Controlaţi-vă în buzunare: euro a ajuns aproape la 4,52 LEI. MINIM ISTORIC şi leul continuă să scadă!

Controlaţi-vă în buzunare: euro a ajuns aproape la 4,52 LEI. MINIM ISTORIC şi leul continuă să scadă!

Leul este supus în aceste momente unei presiuni uriaşe din partea speculatorilor care au deschis poziţii pe leu mizând pe scăderea în continuare a acestuia, a spus un dealer pentru EVZ. Piaţa interbacară de la noi trăieşte episodul prin care trec de altfel toate statele care se află în criză.

BNR a sărit şi astăzi în sprijinul leului, fără succes însă. A aruncat în joc mai mult de 100 de milioane de euro dar nu a reuşit să fie la de puternică cu speculatorii care fac acum un câştig frumos din orice creştere a cursului.

Acum, euro se tranzacţionează pe piaţa interbancară la 4,5290 lei şi cursul nu s-a oprit încă din urcare. Un moment de maximă tensiune este de aşteptat să fie ora 17:00 când începe votul de suspendare al preşedintelui Băsescu.

Chiar dacă piaţa locală se va închide în jurul acelei ore, tranzacţiile pe leu vor continua la nivel internaţional.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Vestea suspendării, faptul că dealul cu FMI pare sub semnul întrebării, sperie investitorii. Acum se deschid poziţii short pe leu şi se mizează în continuare pe depreciere. Am văzut un episod similar anul trecut în Ungaria. Acum, Orban reface legile şi a anunţat că va relua acordul cu FMI", a comentat dealerul. Toate aşteptările dealerilor au fost depăşite astăzi, iar ritmul în care urcă euro ar putea aduce un curs de 4,55 lei/euro mai repede decât au estimat analiştii financiari. Leul s-a depreciat acut în raport cu euro, pe fondul crizei politice din ţară şi a celui mai aşteptat moment al zilei: votul privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Astăzi a atins un nou minim istoric: 4,5142 lei/euro, după alte două minime consecutive în şedinţele anterioare. Investitorii îşi închid plasamentele în moneda naţională din cauza volatilităţii de pe piaţa interbancară.

Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, până la un nivel de 3,6480 lei/dólar. Cursul a crescut cu nu mai puţin de şase bani.

UPDATE 12.44. Un nou minim pe piaţa valutară interbancară, la această oră: cursul este de 4,5092 lei/euro. Imediat după această cotaţie, leul s-a depreciat mai rău, ajungând la 4,5134 lei/euro. La ora 13.00, BNR va anunţa cotaţia oficială de astăzi.

UPDATE 12.18. Leul continuă să piardă teren pe piaţa interbancară. La acest moment, cursul este de 4,5042 lei pentru un euro, după ce mai devreme atinsese valoarea de 4,5063 lei/euro.

UPDATE 11.07. Cursul monedei naţionale continuă să ne dea fiori. A fost atins pragul minim al zilei de astăzi, 4,5018 lei/euro.

UPDATE 10.40. Declaraţiile premierului Victor Ponta, care a încercat să calmeze spiritele, afirmând că în România democraţia şi statul de drept sunt respectate, nu au avut niciun efect asupra evoluţiei cursului de schimb. Dimpotrivă, a fost atins minimul zilei de astăzi pe piaţa interbancară, 4,5016 lei/euro.

Cursul variază în jurul nivelului de 4,5 lei/euro, situându-se peste 4,49 lei sau uşor peste 4,5 lei pentru un euro.

Zile negre pentru leu În ultimele două zile, leul a bătut record negativ după record, înregistrând cotaţii minime în raport cu moneda europeană.

Ieri, un euro a fost cotat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,4796 lei, doborând recordul negativ din ziua precedentă, când cotaţia oficială a fost de 4,4715 lei pentru un euro.

Tendinţa monedelor din regiune, precum zlotul polonez şi forintul maghiar, a fost de foarte uşoară depreciere faţă de euro. Cu toate acestea, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a declarat, miercuri, că deprecierea leului este cauzată de criza din Europa.

Dealerii din piaţă spun, însă, că trendul de depreciere al leului este o consecinţă directă a scandalului politic ce domină România în aceste zile. Mai mult, analiştii financiari de la banca ING susţin că acapararea puterii de către USL poate determina scăderea cursului peste nivelul de 4,5 lei/euro mai curând decât era aşteptat.

CITIŢI ŞI:

  • De ce o să pice leul odată cu suspendarea
  • LEUL, doborât. Nou MINIM ISTORIC astăzi: 4,4796 lei/euro. Dealer: "4,5 lei/euro poate fi atins în câteva zile"
  • MINIM ISTORIC pentru leu! Moneda, ÎN PICAJ din cauza scandalului politic: 4,4715 lei/euro
  • ING: Acapararea puterii de către USL poate duce la un curs de 4,55 lei/euro mai repede decât se credea
  • Explicaţia contradictorie a ministrului Finanţelor pentru minimul leului de astăzi