Într-un comunicat publicat de agenţia de presă Saba, rebelii houthi au afirmat că Sammad, şeful Consiliului politic suprem al rebeliunii, a fost ucis pe 19 aprilie într-o lovitură aeriană în provincia Hodeida, la vest de capitala Sanaa, relatează AFP, Reuters şi dpa, potrivit agerpres.ro.

La începutul lui aprilie, Saleh al-Sammad a proclamat anul 2018 drept „an balistic prin excelenţă”, referindu-se la tirurile de rachete trase de rebeli împotriva regatului saudit.

Începând cu luna noiembrie, rebelii houthi au lansat mai multe rachete balistice către Arabia Saudită vecină, care au fost interceptate de apărarea antiaeriană.

Liderul suprem al rebelilor houthi este Abdel Malek al-Houthi, care apare foarte rar în public şi cultivă imaginea unui ghid spiritual.

Coaliţia arabă susţinută de Occident luptă de trei ani împotriva rebelilor înarmaţi houthi, care controlează zona şi o mare parte din nordul Yemenului.

Coaliţia a lansat mii de lovituri aeriene într-o campanie de restabilire a guvernului recunoscut internaţional, însă bombe rătăcite au ucis sute de civili în spitale, şcoli şi pieţe.

Coaliţia afirmă că nu are ca ţintă civili şi a înfiinţat o comisie de anchetă privind atacuri care s-ar fi soldat cu victime în masă. Comisia a absolvit însă coaliţia de orice vină.

Războiul din Yemen a ucis mai mult de 10.000 de oameni, a obligat peste 2 milioane de persoane să se refugieze şi a adus ţara în pragul foametei, potrivit Naţiunilor Unite.

Citește și: