Evenimentul Zilei > Social > Reacții impresionante la despărțirea de marele profesor Alexandru Oproiu: „Un star al medicinei”
Reacții impresionante la despărțirea de marele profesor Alexandru Oproiu: „Un star al medicinei”

Reacții impresionante la despărțirea de marele profesor Alexandru Oproiu: „Un star al medicinei”

Fondatorul școlii românești de gastroenterologie și hepatologie, Alexandru Oproiu, a încetat din viață. Personalitatea sa de excepție este evocată de numeroase figuri publice.

România se confruntă, în plină criză a pandemiei, și cu o pierdere de proporții din rândul somităților medicale. Trecerea în neființă a profesorului Alexandru Oproiu (89 ani) este întâmpinată cu declarații de regret enorm și prețuire pentru eminentul specialist. Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a scris un mesaj, pe contul său de Facebook, în care deplânge moartea medicului și explică de ce era o personalitate ieșită din comun.

„O dăruire ieșită din comun”

„Ne-a părăsit un star al medicinii românești! Dispariția profesorului doctor Alexandru Oproiu ne-a întristat și ne-a mărit regretul pierderii de vieți omenești din această perioadă. Când orice licărire de speranță este alimentată de profesioniștii din medicină, în această perioadă grea prin care trece țara, pierderea marelui profesor este cu atât mai mult regretată de cei care l-au avut la căpătâiul suferinței pe acest mare om, dedicat profesiei, consecvent în principii și de o dăruire ieșită din comun. Sincere condoleanțe familiei. Dumnezeu să vă aibă în pază, domnule profesor doctor!”

„Mult bine a făcut”

La rândul său, jurnalistul Radu Tudor a dorit să adreseze un mesaj de despărțire: ”Regret enorm această pierdere. După Dinu C. Giurescu, era unul din seniorii preferați ai emisiunii <Punctul de întâlnire>. Am doar satisfacția realizării unor emisiuni memorabile cu domnul profesor #Oproiu. Dumnezeu să-l odihnească! Mult bine a făcut!”

Anunțul decesului medicului a fost făcut, luni, de Viorel Jinga, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. ”Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat în Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică!”, a scris Viorel Jinga.

Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu (foto) s-a născut la data de 1 decembrie 1930, în comuna Glăvile-Piteșteana, județul Vâlcea. A fost președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă și în Societatea Italiană de Endoscopie digestive. A fost formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România.