Evenimentul Zilei > International > REACŢIA premierului după UCIDEREA lui John Johadistul
REACŢIA premierului după UCIDEREA lui John Johadistul

REACŢIA premierului după UCIDEREA lui John Johadistul

Premierul britanic David Cameron a declarat vineri că, dacă uciderea lui 'Jihadi John', britanicul militant al Statului Islamic, în cursul unui raid aerian în Siria, se va confirma, acesta va fi o lovitură în inima acestei organizaţii jihadiste, transmite Reuters.

Într-o declaraţie făcută presei în faţa reşedinţei sale din Downing Street 10, Cameron a afirmat că raidul care l-a vizat pe cetăţeanul britanic Mohammed Emwazi a fost un efort combinat al Marii Britanii şi SUA şi 'un act de autoapărare'. 'A fost lucrul corect de făcut', a subliniat el.

'Dacă această lovitură a avut succes – încă aşteptăm confirmarea acestui fapt -, va fi o lovitură în inima ISIL (Statul Islamic)', a susţinut Cameron.

'Ea le va demonstra celor care ar face rău Marii Britanii, poporului nostru şi aliaţilor noştri, că avem un braţ lung, avem o hotărâre nestrămutată şi nu îi vom uita niciodată pe cetăţenii noştri', a adăugat prim-ministrul britanic.

Potrivit AFP, un responsabil militar american de rang înalt, citat de Fox News, a afirmat la rândul său: 'Suntem siguri în proporţie de 99% că l-am ucis', în timp ce un alt oficial militar a vorbit, la BBC, de un 'grad înalt de certitudine' că 'Jihadi John' a fost omorât.

Canalul de televiziune CNN şi cotidianul Washington Post, citând responsabili americani, afirmă că atacul a fost întreprins cu o dronă şi că ţinta fusese reperată în urmă cu mai multe zile de către serviciile secrete americane.

'Jihadi John', pe numele adevărat Mohammed Emwazi, a apărut în imagini de propagandă ale jihadiştilor, alături de ostatici americani, britanici şi japonezi îmbrăcaţi în salopete portocalii, exact înainte de executarea lor prin decapitare. Îmbrăcat în negru şi cu o cagulă care îi lăsa la vedere doar ochii şi nasul, 'Jihadi John' rostea cu accent britanic ameninţări împotriva guvernelor ţărilor din care proveneau ostaticii. În urma acestor înregistrări, el a devenit simbolul ameninţării reprezentate de Statul Islamic şi unul dintre cei mai căutaţi indivizi din lume.