Evenimentul Zilei > Actualitate > Răzvan Lucescu, „mitraliat” de Mircea Sandu. „Eu am vrut să îl schimb!”
Răzvan Lucescu, „mitraliat” de Mircea Sandu. „Eu am vrut să îl schimb!”

Răzvan Lucescu, „mitraliat” de Mircea Sandu. „Eu am vrut să îl schimb!”

Selecţionerul Răzvan Lucescu va rămâne în funcţia de selecţioner al echipei naţionale de fotbal, cel puţin până la meciul retur cu Bosnia Herţegovina, însă a fost aspru criticat de preşedintele Mircea Sandu. Răzvan nu a fost prezent la întâlnirea Comitetului Executiv al FRF, fiind încă la Barcelona, unde aseară, Şahtior Doneţk - formaţia ucraineană antrenată de tatăl său (Mircea Lucescu) - a pierdut cu 1-5 partida din sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal s-a reunit astăzi, de la ora 10.00, pentru a decide soarta lui Răzvan Lucescu, în contextul situaţiei critice în care se află echipa naţională de fotbal a României, selecţionată ajunsă pe penultimul loc în Grupa D a preliminariilor pentru Campionatul European de anul viitor. De la şedinţă a lipsit şi Cristi Borcea (considerat principalul contestatar al selecţionerului), care a fost şi el aseară pe Camp Nou.

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a trimis o săgeată ironică spre Lucescu Jr., spunând: "Răzvan a fost invitat la Comitetul Executiv, dar a mers la Barcelona". "Lipsa de rezultate este clară. Au fost selectaţi 66 de jucători în mandatul lui Lucescu, în vreme ce Piţurcă a folosit doar 54", şi-a început Mircea Sandu critica mandatului lui Răzvan Lucescu, continuând: "Linia de meciuri jucate, fie ele amicale sau oficiale, este total defavorabilă".
"Nu văd o perspectivă. Nu văd un joc frumos al echipei naţionale. Eu nu am o explicaţie la acest declin, care a început după meciul cu Lituania. În Bosnia, ne tremurau chiloţii pe noi", a spus cel poreclit "Naşul", adăugând: "Meciul retur cu Bosnia va fi decisiv. Dacă pierdem cu Bosnia şansele scad la 0, iar relaţiile contractuale se încheie. 10 membri ai Comitetului au fost pentru păstrarea lui Răzvan Lucescu, eu alături de alţi doi membri am vrut să încheiem colaborarea".
"Obiectivul principal al echipei naţionale este calificarea la Europenele din 2016, dar şi prezenţa la turneul final al Cupei Mondiale din 2014 este o prioritate", a adăugat Mircea Sandu, care a precizat: "Răzvan Lucescu a lucrat tot timpul cu sabia deasupra capului. Eu am vrut să îl schimb, însă Consilul a decis. Îl voi susţine pe Răzvan. Are sprijinul meu. Nu am luat legătura cu un alt antrenor".
În urma atacului foarte dur al preşedintelui FRF, se aşteaptă reacţia selecţionerului. În urmă cu ceva vreme, Răzvan Lucescu declarase că dacă şefii federaţiei îi vor cere să plece, nu va mai rămâne la conducerea echipei naţionale. Cu toate că nu ar fi pentru prima dată când Lucescu Jr. nu respectă ce promite, sunt şanse ca selecţionerul să plece de la prima reprezentativă înaintea meciului retur cu Bosnia.
Ziua alungării lui Răzvan, amânată
Pe ordinea de zi s-a aflat punctul "raportul de activitate al echipei naţionale de seniori în perioada ianuarie-martie 2011", în care s-au analizat meciurile de coşmar cu Bosnia şi Luxemburg. Raportul a fost predat de Dan Apolzan. De asemenea, Comitetul Executiv a studiat, pe rând, evoluţiile din ultima perioadă a tuturor selcţionatelor României (începând cu cea de juniori – Under 17 -, care s-a calificat de curând la turneul final al Campionatelor Europene).
"Răzvan Lucescu va fi dat afară", le-ar fi spus Naşu’, la începutul săptămânii, unor apropiaţi din fotbal. Singura scăpare a lui Răzvan ar putea fi opoziţia unor membri ai Comitetului Executiv, care vor să amâne schimbarea selecţionerului până după "returul" cu Bosnia, de pe 3 iunie.

"Dacă punem acum un alt antrenor la naţională, acela nu va avea nicio şansă, nebeneficiind de nicio acţiune până la meciul cu Bosnia. Nu facem altceva decât să ne batem joc de el. Chiar dacă ar fi normal ca Răzvan să plece după cum arată jocul naţionalei, eu sunt pentru păstrarea lui acum. Pierdem sau facem egal cu Bosnia, abia atunci să plece!", ne-a spus ieri Dumitru Costin, reprezentantul AFAN în organismul FRF.

Se doreşte evitarea unui conflict cu Mircea Lucescu
Agitat, selecţionerul a aflat ce-l aşteaptă, iar de două zile a făcut turul televiziunilor de sport pentru a ne transmite tuturor mesajul clar că nu renunţă la cârma tricolorilor.

Mircea Sandu foloseşte şi acum o tactică străveche. Naşu’ a anunţat sâmbătă, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ioaniţoaia în cotidianul "Gazeta Sporturilor", că este pentru păstrarea în funcţie a selecţionerului Răzvan Lucescu, deşi menţionează că "echipa nu joacă nimic". Susţinerea pare, totuşi, una formală, de vreme ce şeful FRF a nuanţat, aruncând răspunderea unei eventuale alungări de la naţională a lui Răzvan Lucescu în seama Comitetului Executiv.

"Singurul în măsură să decidă e Comitetul Executiv, nu Mircea Sandu, nu Lupescu, nu Dragomir", a declarat Sandu, printre altele. Numai că forul federal este alcătuit din oameni apropiaţi lui Sandu, care de fiecare dată i-au dus la îndeplinire ordinele, astfel că preşedintele de la "Casa Fotbalului" încearcă să se lepede de antrenor băgându-i la "înaintare" pe alţii. Ar face "crima" perfectă, cu mâna altora, aşa cum a procedat şi-n alte situaţii, evitând astfel reaprinderea unui conflict mai vechi cu Mircea Lucescu, pe care l-a evitat de multe ori atunci când a numit selecţionerul.

Tabăra adversarilor, mai numeroasă şi mai puternică

În schimb, Dumitru Dragomir este pe faţă împotriva juniorului familiei Lucescu. Şeful LPF l-ar vrea plecat pe Răzvan Lucescu. De asemenea, din tabăra contestatarilor face parte şi oficialul dinamovist Cristi Borcea, care va juca rolul de agitator la şedinţa de astăzi.
Susţinătorii lui Răzvan Lucescu sunt puţini şi fără putere de decizie: amintitul Dumitru Costin şi Marius Stan, preşedinte la Oţelul Galaţi.

Şedinţa de astăzi nu a semănat cu cea din 1993, după meciul de pomină cu Cehoslovacia, de la Kosice, când Cornel Dinu a venit la raport şi a plecat demis de forul federal.

VARIANTE

Avantajele şi dezavantajele lui Piţi şi Oli

O posibilă piedică în calea demiterii selecţionerului Răzvan Lucescu ar putea fi reprezentată de faptul că şefii federali n-au un nume sigur de înlocuitor. Singurii antrenori cu carte de vizită şi disponibili, pentru că nu au niciun angajament în acest moment, sunt Victor Piţurcă şi Cosmin Olăroiu.

"Piţi" are de partea sa experienţa şi rezultatele foarte bune la naţională. Cu excepţia umilinţelor îndurate în startul campaniei de calificare pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud, în frunte cu ruşinosul 0-3 cu Lituania, "Satana" a avut rezultate apreciate: două calificări la Campionatele Europene din 2000 şi 2008.

Dezavantajul său este că, în 2009, a plecat cu scandal.

Cosmin Olăroiu a dus Steaua în semifinalele Cupei UEFA în urmă cu cinci ani şi i-a calificat pe "roşalbaştri" în grupele Ligii Campionilor după o pauză de zece ani. Din 2007, Oli s-a retras printre "cămile", la diverse echipe din Golf. Olăroiu ar veni pe filiera Gino Iorgulescu, prieten cu Sandu şi Dragomir.

EI VOR DECIDE SOARTA LUI RĂZVAN

Componenţa Comitetului Executiv al FRF