Evenimentul Zilei > International > Războiul Rusia – America se mută în spațiu. Ce ordin de ultimă oră a dat Putin!
Războiul Rusia – America se mută în spațiu. Ce ordin de ultimă oră a dat Putin!

Războiul Rusia – America se mută în spațiu. Ce ordin de ultimă oră a dat Putin!

Rusia intenţionează să recurgă la toate mijloacele de care dispune pentru a bruia sateliţii americani care îi supraveghează teritoriul!

Bruiajul va fi efectuat inclusiv prin mijloace de război electronic (REB), conform presei locale, care susţine că Moscova intenţionează să facă inaccesibil întregul teritoriu al Federaţiei Ruse pentru sateliţii de supraveghere ai SUA.

Unii experţi ruşi atrag atenţia asupra riscurilor utilizării mijloacelor de război electronic la bruierea directă a aparatelor spaţiale, avertizând că aceasta ar putea provoca scoaterea din funcţiune a sateliților americani! Într-un astfel de scenariu, relațiile dintre Rusia și SUA ar fi pur și simplu aruncate în aer.

Oricum ele s-au deteriorat sensibil după ce Washingtonul, în baza datelor oferite de serviciile de informaţii americane, a acuzat Moscova de amestec în alegerile prezidenţiale din 2016 şi de ingerinţă în Ucraina, cu privire directă la anexarea Crimeii şi acordarea de ajutor militar rebelilor separatişti din Donbas.

Profunde divergenţe între cele două părţi au dus la încetarea în 2019 a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), valabil din 1986, ceea ce a generat temeri privind relansarea cursei înarmării.