Evenimentul Zilei > Justitie > Luptă pentru pensiile speciale. Inspecția Judiciară a sunat adunarea!
Luptă pentru pensiile speciale. Inspecția Judiciară a sunat adunarea!

Luptă pentru pensiile speciale. Inspecția Judiciară a sunat adunarea!

Şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a convocat Adunarea generală a inspectorilor judiciari pentru emiterea unui punct de vedere privind eliminarea pensiei de serviciu.

„Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare emite următorul ordin: Convoacă Adunarea generală a inspectorilor judiciari la data de 21 ianuarie, pentru formularea unui punct de vedere motivat privind iminenta abrogare a prevederilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi statutului constituţional al judecătorilor şi procurorilor”, potrivit notei transmisă de şeful IJ.

Joi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţa că Adunările Generale al judecătorilor şi procurorilor au fost convocate, tot pe data de 21 ianuarie, pentru formularea unor puncte de vedere privind „iminenta abrogare” a pensiei de serviciu.

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cei mai mulţi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.