În pofida acordului de încetare a focului, ”poziţiile trupelor ucrainene au fost atacate de cel puţin 296 de ori de trupele ruse şi de grupările armate ilegale”, a mai anunţat oficialul ucrainean. El a adăugat că s-au înregistrat victime şi în rândul populaţiei civile, iar armata rusă continuă să sprijine insurgenţii cu soldaţi şi armament greu, relatează Agerpres.

În consecinţă, guvernul ucrainean a trimis luni o notă de protest Moscovei, în care atrage atenţia faţă de incursiunile militare ruse pe teritoriul Ucrainei şi cere Rusiei să-şi retragă trupele, să înceteze furnizarea de armament separatiştilor şi încălcarea frontierei şi a spaţiului aerian ucrainean.

La rândul lor, insurgenţii proruşi au acuzat trupele guvernamentale că au profitat de armistiţiu pentru a ataca aeroportul din Doneţk şi pentru a-şi consolida poziţiile.

Conform înţelegerii din acordul de încetare a focului încheiat pe 5 septembrie, Parlamentul ucrainean a adoptat marţi o lege ce prevede acordarea unui ”statut special” regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk, care vor avea un guvern autonom provizoriu pentru o perioadă de trei ani şi unde pe 7 decembrie se vor desfăşura alegeri la nivel ”de raioane, consilii municipale şi consilii orăşeneşti”.

Preşedintele Petro Poroşenko a admis că această ofertă de autonomie nu garantează încetarea confruntărilor armate, dar a subliniat că trebuie să se facă ceva pentru a opri conflictul.