Războiul bate la ușă. China își arată mușchii stârnind îngrijorare pe glob

Războiul bate la ușă. China își arată mușchii stârnind îngrijorare pe glob Sursa: Arhiva EVZ

Războiul este la un pas. 27 de avioane militare chineze au pătruns, duminică, în zona de securitate aeriană a Taiwanului care a  activat sistemele antiaeriene. Tensiunile au escaladat iar China a intensificat, în ultimele luni, activităţile militare în apropierea Taiwanului.

Ministerul Apărării din Taiwan spune că forțele sale aeriene au fost mobilizate pentru a avertiza 27 de avioane de război chineze. Incursiunea în zona de apărare aeriană a Taiwanului a inclus 18 avioane de luptă, cinci bombardiere cu capacitate nucleară și o aeronavă de realimentare informează dw.com.

27 de avioane de război chineze au intrat în Taiwn

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat duminică că forțele aeriene ale insulei au pornit avioanele de luptă pentru a avertiza cele 27 de avioane chineze care au intrat în zona sa de identificare a apărării aeriene (ADIZ), în timp ce sistemele de rachete erau desfășurate în scopuri de monitorizare.

ADIZ din Taiwan nu este același cu spațiul său aerian teritorial, ci este spațiu aerian autodeclarat care este monitorizat în scopuri de securitate națională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai recentă creștere a tensiunilor vine în urma unei delegații a Congresului SUA pe insulă, a doua în această lună în sprijinul Taiwanului.

Teroarea în care trăiește Taiwanul

China a promis că va lua înapoi Taiwanul cu forța, dacă va fi necesar.

Beijingul dezaprobă orice lucru care conferă legitimitate și recunoaștere internațională guvernului din Taipei și și-a înregistrat dezaprobarea față de parlamentarii americani care vizitează insula.

Forțele aeriene chineze au trimis 18 avioane de luptă, cinci bombardiere H-6 cu capacitate nucleară și un avion de realimentare aerian Y-20, sugerând că acestea ar putea fi alimentate în timpul zborului. Armata chineză încă lucrează la capacitățile sale de realimentare în aer, în timp ce încearcă să-și proiecteze puterea pe tot globul.

În harta oferită de Ministerul Apărării din Taiwan, bombardierele H-6 și șase dintre avioanele de luptă au zburat la sud de Taiwan, în Canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, înainte de a se îndrepta spre Pacific și s-au întors în China.

Taiwan s-a plâns de luni de zile de incursiunile forțelor aeriene chineze, de obicei în partea de sud-vest, lângă Insulele Pratas, pe care le controlează.