Recentele tensiuni între Marea Britanie și Rusia condusă de Putin și analiza care a dezvăluit că rușii dețin arme capabile să penetreze scutul NATO, au determinat Londra să intensifice pregătirile de război.

Rezultatul, sistemul Sea Ceptor care protejază toate fregatele britanice de tip 23, vîrf de lance al Royal Navy, a doua flotă cea mai puternică din lume după cea a SUA, inclusiv, mândria marinei Majestății Sale HMS Argyll și HMS Westminster.

Scutul întărește arsenalul Marinei Regale într-un moment în care Rusia dezvoltă o serie de rachete supersonice capabile să surclaseze apărarea NATO.

Sistemul de 850 milioane de lire sterline va putea proteja navele de război ale Marinei Regale de amenințările aeriene, inclusiv avionele de atac supersonice tip Suhoi, elicopterele și alte rachete, cum ar fi Kinjal, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Anunțul britanicilor vine în contextul în care, comisia internațională de anchetă a demonstrat că brigada 53 a armatei ruse a doborât avionul Avionul companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur deasupra estului separatist prorus al Ucrainei pe 17 iulie 2014, iar toate cele 298 de persoane de la bordul aeronavei, marea majoritate olandezi, au murit.