Evenimentul Zilei > Actualitate > Razboinicii petrolului fac front comun impotriva SUA
Razboinicii petrolului fac front comun impotriva SUA

Razboinicii petrolului fac front comun impotriva SUA

Chavez si Ahmadinejad isi unesc eforturile pentru a stabiliza pretul petrolului.

Aflat in cautarea unor aliati pentru a tine piept SUA, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a plecat intr-un turneu in America Latina, unde s-a intalnit sambata cu presedintele venezuelean Hugo Chavez, transmite AFP.

Cei doi sefi de stat au anuntat ca vor incerca impreuna sa determine membrii OPEC sa reduca productia de petrol din cauza degringoladei de pe piata, in contextul in care pretul barilului este intr-o continua scadere.

Iranul si Venezuela sunt membri extrem de influenti ai Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, iar Ahmadinejad si Chavez s-au declarat hotarati sa intervina pentru ca pretul petrolului, principalul produs de export al celor doua state, sa nu mai aiba astfel de fluctuatii.

„Stim acum ca exista prea mult titei brut pe piata in comparatie cu cat ne-am dori noi, astfel ca vom sustine toate deciziile care se vor lua in vederea reducerii productiei”, a declarat Hugo Chavez.

Exportul de revolutie

La randul sau, presedintele iranian  a sustinut ca autoritatile de la Teheran si de la Caracas au ca misiune „promovarea la nivel mondial a unei gandiri revolutionare”.

Potrivit lui Ahmadinejad, puterile occidentale poarta raspunderea pentru „discriminare si nedreptate, iar singura lor preocupare este sa aiba beneficii economice”. El a acuzat SUA ca poarta principala vina pentru situatia in care se gasesc tarile in curs de dezvoltare.
In plus, cei doi lideri au anuntat ca vor sa creeze un fond de doua miliarde de dolari care sa fie folosit pentru a ajuta tarile sarace.

Vizita lui Ahmadinejad in Venezuela este a doua in decurs de doar cinci luni.  Caracasul este, de altfel, principalul aliat al Iranului in problema dosarului sau nuclear, mai ales ca Rusia si China au trecut de partea puterilor occidentale in ceea ce priveste impunerea de sanctiuni la adresa Teheranului.

Chavez a ramas ferm pe pozitii si l-a intampinat pe Ahmadinejad, prezentandu-l drept „un luptator pentru cauzele drepte, un revolutionar si un frate”. Pe lista tarilor cuprinse in turneul lui Ahmadinejad in America Latina se mai afla  Bolivia, Ecuadorul si Nicaragua, state ai caror lideri sunt de stanga.

Utopia socialista

Orasele poporului fara autoritati

Presedintele Hugo Chavez vrea sa puna la punct o retea de orase care sa nu aiba primari si nici macar autoritati locale, intr-o incercare controversata de a transforma Venezuela intr-o utopie socialista, relateaza „The Times”. El a declarat recent ca „noile orase socialiste” vor fi conduse prin „puterea poporului”. Chavez a declarat in fata Adunarii Nationale ca in vastele zone nepopulate ale tarii vor fi construite noi orase, fiecare avand o suprafata de 100 de kilometri patrati.

Planul presedintelui a fost denuntat insa de rivalii sai politici. Acestia l-au catalogat drept un siretlic prin care seful statului incearca sa reduca prerogativele guvernatorilor locali, principalii opozanti ai regimului sau. „Atunci cand Chavez vorbeste despre puterea poporului, el se gandeste de fapt la distrugerea institu-tiilor si inlocuirea lor cu grupuri de fanatici”, a declarat analistul Carlos Hernandez, comparand ideile liderului venezuelean cu cele ale dictatorului Pol Pot.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: