Mai multe asociaţii ale fermierilor, precum şi o serie de ONG-uri se opun deciziei prin care compania Syngenta a primit patentul pentru un noi soi de ardei iute, rezistent la insecte.
În 3 februarie 2014, o coaliţie extinsă formată din 34 de organizaţii neguvernamentale şi organizaţii de fermieri şi amelioratori printre care şi asociaţia de ţărani Eco Ruralis, a înaintat Oficiului European pentru Patente (OEP) din Munchen un document de opoziţie faţă de patentul pentru ardei acordat companiei Syngenta, se arată într-un comunicat remis de Eco Ruralis.
"Compania a patentat rezistenţa la insecte dăunătoare pe care a copiat-o de la un ardei sălbatic. Astfel de patente sunt îndoielnice din punct de vedere etic, intensifică procesul de concentraţie pe piaţa seminţelor şi reprezintă un risc pentru securitatea alimentară la nivel global. În timpul depunerii documentului în Munchen, o supă de ardei iute a fost servită angajaţilor Oficiului European pentru Patente", se arată în documentul citat.
Potrivit acestuia, în data de 8 mai 2013, Oficiul European pentru Patente (OEP) a acordat companiei Syngenta patentul EP 2140023 B1 pentru ardeiul convenţional rezistent la insecte dăunătoare. Syngenta a încrucişat o plantă de ardei sălbatic din Jamaica cu plante de ardei comercial; cum planta de ardei sălbatic este rezistentă la diferiţi dăunători, rezistenţa patentată deja exista în natură. Totuşi, Syngenta susţine că deţine proprietatea asupra plantelor de ardei rezistente la insecte şi asupra seminţelor şi fructelor lor, deşi plantele patentate sunt produse ale procesului de ameliorare convenţională. Astfel de plante ar trebui să nu fie patentabile sub legea europeană.
Coaliţia europeană care se opune patentului pentru ardei solicită revocarea acestuia. Este pentru prima dată în istoria Oficiului European pentru Patente (OPE) când o coaliţie atât de extinsă, formată din membri reprezentând 27 de ţări europene ale Convenţiei Europene pentru Patente, depune un document de opoziţie, ecou al dezacordului faţă de practicile OPE.
În mai 2012, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care solicită OPE să excludă dintre produsele patentate pe cele derivate din ameliorarea convenţională, cât şi din toate metodele de ameliorare convenţională.
O decizie a consiliul extins al Oficiului European pentru Patente ce va fi luată curând, ar putea schimba practicile de acordare a patentelor pentru plante convenţionale, iar revocarea patentului pentru ardei ar putea fi un prim pas important. Totuşi, pentru a aduce o schimbare pe termen lung, este nevoie ca o decizie politică să fie luată de către consiliul de administraţie.
Patentarea plantelor intensifică procesul de concentraţie al pieţei globale de seminţe deja existente cu doar câteva corporaţii multinaţionale care controlează viitorul hranei noastre. Patentele pentru seminţe ar trebui să creeze stimulente pentru ameliorarea de noi varietăţi de plante, dar ele cauzează opusul: amelioratorii nu pot accesa liber materialul reproducător al plantei ce se vrea ameliorată, precum varietăţi de plante şi plante sălbatice. Acest fapt conduce la afectarea agro-biodiversităţii şi a suveranităţii alimentare şi, implicit, conduce la opţiuni reduse pentru consumatori.