Razboi interpalestinian in Fasia Gaza

Razboi interpalestinian in Fasia Gaza

Miscarile palestiniene rivale Hamas si Fatah au continuat si ieri violentele lupte de strada care au izbucnit inca de acum trei zile in orasul Gaza, determinand populatia sa caute refugiu in alte localitati sau sa se baricadeze in case.

Potrivit CNN, cel putin 25 de persoane fusesera ucise pana sambata seara, iar numarul victimelor continua sa creasca. Confruntarile au fost provocate de uciderea unui activist Hamas, intr-un atentat cu bomba, si nu au incetat nici dupa ce liderii celor doua miscari - premierul Ismail Haniyeh (Hamas) si presedintelele Mahmoud Abbas - au lansat apeluri la calm.

52 de palestinieni si-au pierdut viata in ciocnirile care au urmat declaratiei  presedintelui Abbas, care a cerut alegeri generale anticipate, dupa esuarea negocierilor cu Hamas privind formarea unui guvern de uniune nationala.

Parlamentarii Hamas l-au acuzat pe Abbas ca incita populatia impotriva miscarii lor si ca primeste „arme si fonduri murdare de la americani”, in conditiile in care Statele Unite urmeaza sa aloce ajutoare in valoare de 85 de milioane de dolari pentru trupele Fatah, fidele lui Abbas.

Violente si in Cisiordania

Pe fondul schimburilor de focuri, care au facut victime si raniti si printre civili, doar cateva magazine din Gaza - brutarii si alimentare - au fost deschise ieri. Violentele au depasit perimetrul Fasiei Gaza, ajungand si la Nablus, in Cisiordania. Aici, partizanii Fatah au luat cu asalt cladirea apartinand Ministerului Educatiei si au incendiat-o partial. In aceeasi localitate, luptatori ai Brigazii Martirilor Al-Aqsa, apropiati de Fatah, au luat prizonieri zece responsabili ai Hamas, intre care si pe seicul Fayyad Al-Arba, lider Hamas si membru al consiliului local.

Ne puteți urmări și pe Google News