În acelaşi registru al ironiei, şeful statului a spus că salută retragerea preşedintelui PSD din CSAT. Liderul PSD i-a răspuns pe un ton dur, afirmând că Băsescu este incapabil să conducă un stat democratic şi sare din lac în puţ. Geoană a mai spus că preşedintele continuă să îşi facă reclamă în loc să ceară scuze soldaţilor în faţa cărora plânge, din motive electorale.

Într-o notă evident ironică, Băsescu a spus că salută decizia liderului PSD de a se retrage din CSAT, amintind însă că Mircea Geoană este acela care a insistat ca protocolul de guvernare să prevadă includerea preşedintelui Senatului în CSAT ca vicepreşedinte şi, tot la insistenţele sale, Executivul a emis o ordonanţă de urgenţă ca să îi satisfacă doleanţele.

Geoană este iresponsabil

Şeful statului l-a acuzat pe Geoană de inconsecvenţă şi a spus că, dacă ar fi fost după acesta, România şi-ar fi retras militarii din Irak încă din 2006 şi ar fi intrat în derapaj economic, nesemnând acordul de împrumut cu FMI. "Am anumite suspiciuni asupra responsabilităţii cu care domnul Mircea Geoană face declaraţii publice", a conchis şeful statului.

Referindu-se la faptul că Mircea Geoană a făcut anunţul retragerii sale din CSAT în timpul procesului de vot de duminică, Băsescu l-a acuzat pe acesta de "un joc politic incorect pe seama armatei". El a mai susţinut că, la acel moment, a refuzat să reacţioneze pentru a nu deturna atenţia de la scrutinul pentru Parlamentul European.

Retragerea trupelor a fost aprobată de Parlament

Şeful statului a precizat că, în data de 22 decembrie 2008, Parlamentul României a aprobat, prin Hotărârea nr.32, prelungirea mandatului trupelor româneşti în Irak,  după data de 31 decembrie 2008. Băsescu a mai spus că Hotărârea Parlamentului a fost contrasemnată de preşedintele Senatului.

Pe data de 20 ianuarie, în prezenţa lui Mircea Geoană, s-a discutat şi s-a aprobat rămânerea trupelor româneşti în Irak, în baza unei solicitări a Bagdadului. Ulterior, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care prelua din conţinutul unui meomorandum semnat de guvernele celor două state, document ce prevedea ca termen limită pentru retragerea trupelor data de 31 iulie. Ordonanţa a fost aprobată de Parlament pe data de 12 mai, a adăugat el.

Băsescu a explicat că acest document stabilea că trupele româneşti din Irak se vor retrage cel târziu pe data de 31 iulie. Până atunci, militarii urmau să înceapă procedurile complicate de predare a comenzii către irakieni, iar data la care acestea au fost demarate nu a fost o decizie politică. Generalii sunt cei care au decis când este dat startul pentru încheierea misiunii. Preşedintele a adăugat că acesta a fost motivul pentru care a  participat la ceremonia din 4 iunie, din Irak, cu câteva zile înainte de alegerile pentru PE.

Din lac în puţ


Replica preşedintelui PSD a fost una extrem de dură, Mircea Geoană acuzându-l pe şeful statului că a tăinuit anumite informaţii legate de calendarul retragerii trupelor. El spune că preşedintele continuă să îşi facă reclamă pe seama Armatei, în loc să îşi ceară scuze în faţa militarilor şi a familiilor lor pentru acţiunile de propagandă pe care le desfăşoară în teatrele de operaţiuni.


Liderul PSD crede că Băsescu "a sărit din lac în puţ" şi a adăugat că memorandumul la care face trimitere acesta vorbea despre prelungirea staţionării trupelor şi nu despre un calendar al retragerii. "
Niciodată în CSAT nu s-a discutat despre calendarul retragerii", a întărit Geoană.

Nu mă răzgândesc precum Băsescu

Şeful social-democraţilor l-a asigurat pe Traian Băsescu că nu se va răzgândi, "în cinci minute", în privinţa retragerii sale din CSAT. El a făcut aluzie la "promisiunea" lui ăsescu de a demisiona de la Cotroceni, în cinci minute de la suspendarea sa de către Parlament, în 2007.

Geoană susţine că refuză să fie un figurant, în condiţiile în care şeful statlui tratează CSAT doar ca pe un simplu decor, adăugând că Băsescu nu este capabil să conducă un stat democratic şi nu este demn să reprezinte Statul Major.
 

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:10

CITIŢI ŞI:

Geoană cere audierea ministrului Apărării

Geoană se cere afară din CSAT

Geoană: "Să demisioneze cei care îmi cer demisia din Senat"