Ratingul Germaniei, lovit de Moody's. Guvernul: Germania, ancora zonei euro

Ratingul Germaniei, lovit de Moody's. Guvernul: Germania, ancora zonei euro

Guvernul german a minimalizat decizia agenţiei de evaluare financiară Moody's de a revizui în scădere perspectiva ratingului Germaniei, de la stabilă la negativă, transmit AP şi Deutsche Welle, preluate de Agerpres.

Ministerul de Finanţe al Germaniei a dat publicităţii o declaraţie în care observă că Moody's a menţinut ratingul de top AAA atribuit celei mai mari economii europene. Dar Moody's a revizuit în scădere şi perspectiva ratingului Germaniei, Olandei şi Luxemburgului, de la stabilă la negativă, citând sporirea incertitudinilor privind evoluţia crizei datoriilor în Europa şi posibilitatea ca cele trei state mai puternice să fie nevoite să acorde ajutor Spaniei sau Italiei.

Guvernul Germaniei consideră că riscurile citate de agenţia de evaluare financiară nu reprezintă noutăţi şi sunt bazate în mare parte pe estimări pe termen scurt. "Germania rămâne într-o poziţie foarte solidă din punct de vedere economic şi financiar iar Moody's nu menţionează perspectivele pe termen lung", consideră Ministerul de Finanţe de la Berlin.

Reforme pentru stabilizarea regiunii

Ne puteți urmări și pe Google News

"Zona euro a demarat o serie de reforme care vor duce la stabilizarea regiunii", se arată în răspunsul Germaniei. De asemenea, apreciază Ministerul de Finanţe de la Berlin, randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile guvernamentale germane au scăzut la un nivel record, demonstrând încrederea în cea mai puternică economie din Europa.

Germania este percepută ca cel mai sigur împrumutător din zona euro, iar acest lucru se reflectă în scăderea dobânzilor de la începutul acestui an. Berlinul s-a împrumutat deja la dobânzi negative pe o perioadă de şase luni, iar costurile cu care Germania se împrumută pe 10 ani au scăzut recent la un nou nivel record (1,31%).

Ministerul de Finanţe al Germaniei s-a angajat să continue politicile fiscale şi economice pentru ca ţara să continue "să-şi îndeplinească în mod responsabil rolul său de ancoră a zonei euro".

Decizia Moody's de a revizui în scădere perspectiva ratingului, de la stabilă la negativă, reprezintă un avertisment că agenţia ar putea retrograda în viitor ratingul de credit AAA atribuit Germaniei.