Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai PROASTĂ VESTE: Rata INFLAȚIEI a ajuns la o CIFRĂ INCREDIBILĂ. A depășit pragul de 40.000%
Cea mai PROASTĂ VESTE: Rata INFLAȚIEI a ajuns la o CIFRĂ INCREDIBILĂ. A depășit pragul de 40.000%

Cea mai PROASTĂ VESTE: Rata INFLAȚIEI a ajuns la o CIFRĂ INCREDIBILĂ. A depășit pragul de 40.000%

Situație incredibilă în Venezuela, acolo unde rata anuală a inflaţiei a ajuns în luna mai la 41.838%. Acesta este un nou nivel maxim în istoria ţării, aşteptările economiştilor fiind ca, în 2018, economia să sufere a cincea scădere economică consecutivă, relatează The Independent.

Conform Bloomberg, rata inflaţiei ar fi ajuns, de fapt, la 43,378%, o ceaşcă de cafea (unitatea de măsură utilizată de Bloomberg pentru a estima rata inflaţiei) costând un milion de bolivari – moneda naţională a Venezuelei. Practic, la rata actuală, cinci milioane de bolivari echivalează cu doar 1,45 dolari, susține Mediafax.ro.

Rata inflaţiei în Venezuela este estimată în funcţie de evoluţia preţurilor în condiţiile lipsei datelor oficiale. Guvernul venezuelean a oprit publicarea datelor economice de cel puţin un an, inclusiv a celor legate de inflaţie.

Conform unor surse de specialitate, citate de The Independent, problemele economice structurale ale Venezuelei ar fi fost amplificate şi de creşterea graduală cotaţiei barilului Brent pe parcursul acestui an. Această evoluţie a dus la scăderea la jumătate a producţiei de petrol a Petróleos de Venezuela (PDVSA), compania de stat venezueleană responsabilă cu aproape întreaga producţie de petrol din ţară. PDVSA este responsabilă şi pentru 95% din totalul exporturilor şi pentru un sfert din PIB-ul ţării.