Ea a participat, joi, cu două zile înainte de congresul la care candidează pentru a prelua conducerea PSD, la reuniunea liderilor Partidului Socialiștilor Europeni.

„Mă bucur să revin alături de marea familie a socialiștilor și democraților europeni. Pentru mine și colegii mei din Partidul Social Democrat este extrem de importantă reluarea dialogului și consolidarea relației cu prietenii și partenerii din marea noastră familie europeană. Împreună suntem mai puternici, iar partidul pe care îl conduc este determinat să întărească relația cu familia social democrată europeană și să participe activ în luarea celor mai bune decizii pentru toți cetățenii europeni”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Liderii PES au salutat participarea președintelui interimar al PSD Viorica Dăncilă la lucrările reuniunii și au transmis susținerea pentru continuarea dialogului și întărirea colaborării dintre PSD și PES, în spiritul progresist al social-democrației.

În cadrul discuțiilor, liderii PES au apreciat atitudinea proeuropeană a președintelui interimar al PSD, Viorica Dăncilă, precum și schimbarea abordării politice a noii conduceri a Partidului Social Democrat. De asemenea, au fost transmise aprecieri pentru rezultatele foarte bune obținute de România în exercitarea mandatului Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, se arată într-un comunicat transmis de PSD.

În luna aprilie, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, a anunțat că relațiile familiei europene cu PSD sunt înghețate „până când Guvernul României își clarifică angajamentul față de statul de drept”.

 

„Până când Guvernul României nu-și clarifică angajamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene, conducerea PES consideră că relațiile cu PSD sunt înghețate”, transmitea liderul socialiștilor europeni.

Clarificarea apartenenței PSD la familia socialiștilor europeni urma să fie discutată chiar la această reuniune, de joi.

În 29 mai, la două zile după condamnarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă se detașa de o altă temă des uzitată de acesta: statul paralel. „Eu nu vreau sa fac referire la acest aspect, eu nu am vorbit de statul paralel. Vreau sa luati afirmatia nu ca nu ar exista, nu stiu eu despre acest lucru. Eu, ganditi-va ca am fost noua ani plecata din Romania. Poate sunt oameni care s-au confruntat cu multe situatii", declara atunci Viorica Dăncilă.