Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV EVZ. Răsturnare de situaţie: fetiţele au fost botezate de urgenţă în spital. Mama lor le vrea acasă
EXCLUSIV EVZ. Răsturnare de situaţie: fetiţele au fost botezate de urgenţă în spital. Mama lor le vrea acasă

EXCLUSIV EVZ. Răsturnare de situaţie: fetiţele au fost botezate de urgenţă în spital. Mama lor le vrea acasă

Gemenele măicuţei au fost botezate de urgenţă în spital, întrucât starea lor de sănătate s-a înrăutăţit. Fosta maică Sebastiana a hotărât să-şi ia copilele acasă când va fi externată.

UPDATE 2. Fetiţele maicii au fost botezate de urgenţă de medicul Spitalului „Sf. Pantelimon”, întrucât starea lor de sănătate impunea acest lucru, susţin surse medicale. Ele au primit numele de Ana Ecaterina şi Maria Nectaria. Naşa de botez a fost o doctoriţă. În mod normal, dacă starea de sănătate este bună, un copil este botezat la 40 de zile de la naştere.
UPDATE 1. Surse medicale spun că maica-stareţă s-a răzgândit: nu-şi mai lasă copilele în maternitate, le ia acasă. Şi starea de spirit i s-a schimbat. „A început să fie foarte cooperantă cu asistentele, zâmbeşte, e mult mai plină de viaţă şi a spus că îşi va lua copiii şi că vrea să-i crească, să aibă grijă de ei”, a spus un cadru medical care o are în grijă pe fosta maică-stareţă Sebastiana Gîtlan de la Mănăstirea Tăriceni.
Şi doctorii au avut contribuţia lor la „îndulcirea” femeii. „Am încercat să-i explicăm femeii că este tânără, că e păcat să-şi lase fetele în maternitate. Când au 20 de ani, ea va 60 şi arfi încă în putere”, ne-a declarat o asistentă medicală.
Măicuţa se află internată într-un salon special de ginecologie, alături de blocul operator, pentru a fi păzită mai bine de presă, dar şi pentru a fi mai aproape de medici. Din primele informaţii, femeia că ar fi suferit complicaţii în timpul cezarienei şi va mai rămâne câteva zile la terapie. 
Dincolo de povestea romanţată, de idila interzisă a maicii stareţe Sebastiana Gîtlan, rămân două poveşti de viaţă care au început sâmbăta trecută şi îşi pot modifica cursul radical zilele acestea. Soarta a două suflete nevinovate, cele două fetiţe gemene, depinde de deciziile oamenilor mari.
Abandonul copiilor din relaţia interzisă

Fosta maică Sebastiana a fost foarte surprinsă când doctorii i-au spus că va fi mamă.

După ce a născut a fost aproape vehementă: pleacă din maternitate fără copii. A fost judecată, însă comportamentul ei ar putea avea o explicaţie. "Cel mai probabil, femeia nu a avut o relaţie stabilă cu tatăl copiilor, ci una pasageră, consumată în promiscuitate. Femeile care rămân gravide din relaţii ocazionale sau interzise îşi reprimă instinctul matern", explică psihiatrul Gabriel Diaconu.

Dacă nu fac avort, abandonează copiii în spitale, în 24 de ore de la naştere. "În tot acest timp îşi maschează sarcina. Aşa a procedat şi stareţa. Dacă le întrebi de ciclu, spun că oricum nu era regulat", adaugă medicul.

Integrarea în societate

Sebastiana Gîtlan nu se mai poate întoarce la mănăstire, acum e o credincioasă de rând. Începe o viaţă nouă şi trebuie să se reintegreze în lumea pe care a părăsit-o în tinereţe, atunci când a făcut legământul monahal pe care l-a încălcat. Dacă va hotărî să-şi crească copiii, va trebui să scape de "gura lumii". Îi va fi probabil mai uşor. Dacă îi va refuza, va avea o mare pată neagră pentru tot restul vieţii.

Specialiştii în psihologie spun că, dacă va decide să le accepte, Sebastiana Gîtlan trebuie să înveţe să-şi iubească fetiţele şi să nu le învinovăţească vreodată pentru situaţia în care a ajuns. Totul s-a întâmplat din greşeala ei şi trebuie să accepte acest lucru.

Fostă măică-stareţă, caut loc de muncă

Va trebui să-şi caute şi un loc de muncă. La mănăstire avea un salariu, în jur de 6 – 700 de lei, potrivit reprezentanţilor Bisericii. Ce şanse are să se angajeze într-un alt domeniu o femeie de 40 de ani, fostă maică-stareţă, situaţia Sebastiane Gîtlan?

"La mănăstire fiecare persoană se ocupă de anumite lucruri. Nu cred că se dau diplome, însă se poate considera o experienţă. Dacă nu are studii superioare sau o specializare, probabil se va putea angaja pe un post de necalificat. Variante există", crede Bogdana Zincă, specialist în recrutare la "All Jobs 4 All".

Poziţia Bisericii acum

Oamenii Bisericii îi recomandă să crească copiii şi, deşi încă neoficial, spun că o vor ajuta. "Probabil maica stareţă îşi va întemeia o familie şi va creşte cei doi copii minunaţi, care până la urmă sunt tot de la Dumnezeu. Cred că pe plan local, prin intermediul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, se va găsi şi posibilitatea de a oferi un sprijin familiei. Pentru că e vorba de doi copii. Oricum, are un duhovnic care va avea un mare rol de acum înainte, de a supraveghea situaţia şi de a anunţa eventualele probleme pe care le-ar putea avea", a precizat preotul Constantin Stoica, reprezentantul Patriarhiei.

Astăzi, Sebastiana Gîtlan ar putea decide soarta bebeluşilor pe care i-a născut.


"Atunci când intri în monahism o faci în deplină libertate. Este o asumare liber consimţită. Ai trei voturi de bază – sărăcia de bună voie, ascultarea şi castitatea. În cazul de faţă, fosta maică – stareţă a încălcat unul dintre voturi. Practic, s-a autoexclus"

PREOTUL CONSTANTIN STOICA, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Citiţi şi:

  • Ruşinea de la Tăriceni. Maica Sebastiana nu era de piatră
  • Maica-stareţă de la Tăriceni ar mai avea un copil abandonat. O enoriaşă: „I-a dat Dumnezeu după suflet. Era o femeie aspră”
  • Un nou scandal la Mănăstirea Tăriceni: o bătrână acuză că a fost agresată de măicuţe
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: